Stories

VM i Bergen på gång!

Så här dagarna innan VM så gör vi dels en liten summering vilka ni kan hålla lite extra koll på men framförallt en liten återblick till i somras när vi strax efter SM fick prata lite med tre svenska mästare; Tobias Ludvigsson (Tempo), Julia Karlsson (Linje U23) och Kim Magnusson (Linje Elit) samt fick höra lite mer om den relativt nya klubben HVR16. Alla tre cyklisterna har haft basen i Jönköping senaste året och Tobias är också ursprungligen från Huskvarna. I övrigt kommer ni även snart hitta oss på en liten VM-blogg via bicycling.se.

Mästare rullar ur benen efter 2017 års SM i Jönköping.

Ludvigsson och Karlsson tävlar också för HVR16, Huskvarna-Vätterstad och inte nog med det. Nu vankas det VM i Bergen och Julia och Tobias är uttagna i truppen, tillsammans med Gustav Höög och Lucas Eriksson (U23) som även de tävlar för HVR16 på hemmaplan. Så det finns ju all anledning att följa VM-festen. Här finns VM-schemat med de svenska hoppen.

Bild från HVR16´s facebook med samtliga VM-uttagna HVR-cyklister!

I och med att Sverige endast har en plats i herrarnas tävlingar (U23 och Junior ej inräknat) så fick Kim inte plats att köra i Bergen, det är givetvis riktigt synd! Såklart får vi hoppas på mer UCI-poäng de kommande åren för Sverige så det blir fler platser. På damsidan ser det betydligt bättre ut med fyra cyklister som kan göra något tillsammans. Tobias Ludvigsson fick ni stifta lite närmre bekantskap med tidigare. Lite var och hur han cyklar i nejden. Så fokus på övriga.

Julia Karlsson landade tillsammans med flera andra duktiga cyklister (bland annat Philip Lindau, & Kim Magnusson som kom hem från Italien) i Jönköping för omkring ett år sedan. Från den plattare slätten, Falköping och i Julias fall Stenstorp kom de till det något mer backiga Jönköpingsområdet. Många av dem kompisar sedan cykelgymnasietiden i Skara. Bröderna Ludvigsson bestämde sig samtidigt för att utgå från Jönköping istället för Spanien och helt plötligt fanns en riktig stark klunga på plats i stan. Julia Karlsson tog plats i det nystartade HVR16 medan Kim Magnusson kör för Team Tre Berg (teamet gör dock sin sista säsong). Både Kim och Julia såg möjligheterna till en bra bas, med optimala träningsmöjligheter och bra placering rent logistiskt.

Julia Karlsson i HVR16 kit med Jönköping som backdrop.

För er som inte har full koll på HVR16, det vill säga Huskvarna Vätterstad Racing anno 2016 så är det Tobias Ludvigsson och Mikael Jerkinger som initerat en ny satsning. Först inriktat på att hitta ett upplägg inför kommande SM. – Det är svårt att vinna SM på egen hand, det behövs en lag, som Tobias själv betonar. Och i och med att det nu fanns en rad cyklister i området kom det sig naturligt. HVR resan börjar i princip med en logotyp (i oktober 2016), ett eget kaffe från Gårdsrosteriet och ett snabbt styrelsebeslut, där Jerkinger är med men övriga i styrelsen är just elitcyklister.

Jag och Jerka är ju från Huskvarna! säger Ludvgisson om valet av det självklara klubbnamnet. Men givetvis, trots att grundarna är från stan, så medger de att valet av namn också påverkades av det internationellt välkända Husqvarna-varumärket och även att det snabbt dras paralleller till HV71. Klubben har uppemot 25 medlemmar och har inga ambitioner att vara en breddklubb men grunden är såklart att alla medlemmar ska vara aktiva och bidra. Mikael utvecklar sina tankar om klubben och syftet;  – Vi vill vara med och lyfta intresset för cykelsporten, med fler starka team och samtidigt fått göra på vårt sätt, lite annorlunda och förhoppningsvis lite nytänkande.

Kim Magnusson i SM-guldströjan!

Och att få ihop ett sådant lag på så kort tid men den kompisandan som ändå råder känns spännande. Man får snabbt ett ödmjukt och trevlig intryck samtidigt så sticks det inte under stol med att det är racing som gäller! Dock så är det minst lika viktigt med en bra fikapaus! 8 elitcyklister i klubben hittills dock är Julia Karlsson enda damelitcyklisten så långt.

Vi tog några snabba frågor till Julia och Kim som ni hittar nedanför. Och då i somras, hoppades Julia på EM och kanske någon WC, det var försiktiga ord om VM. Men snart sätter hon sig på flyget till Bergen och VM, en grym säsong helt enkelt!

Vad är så kul med cykel?

Julia Karlsson: Att det är ett rävspel alltihop. Många vet att det krävs mycket träning men det är så mycket mer. Det är helt enkelt kul att det är så många saker som spelar in, att det är en lagsport där man är beroende av varandra. 

Kim Magnusson: Helt klart för att det är en så komplex sport. Det är inte bara att sätta sig på cykeln. Det krävs så många olika egenskaper för att lyckas vilket lockar.  

Vad är favoritrundan i Jönköping?

Julia Karlsson: Ja för mig har det kanske blivit lite lite variation när man är ny i stan. Men gillar rundorna ut mot Bunn, Vireda och Haurida. Sen är ju Huskvarna ut mot Kaxholmen riktigt fint. (Landsjön not.)

Kim Magnusson: Jag är nyfiken så försöker hitta nya vägar. Men favorit får nog vara att ta sig mot Uppgränna och Tranås. Sen är ju en återhämtningstur runt Landsjön alltid go. Kan även rulla mot Köttkulla och Ulricheamn, där man kan variera rundorna mycket!

Favorit (intervall) backen? (hur kul det nu är med backintervaller…)

Julia Karlsson: Tabergstoppen gillar jag! 

Kim Magnusson: Även om backintervaller kanske inte är en favorit (säger Kim med ett småleende) så är det bra att kunna köra en lite längre intervall. Då börjar jag med Ådalsvägen upp och viker av efter ett tag. Så kan man fortsätta intervallen på platten bort mot ”baksidan” av IKHP. Men sen håller jag Klevaliden högt om man tänker lite mer ”vackert”. Gillar även backarna som leder bakvägen upp från Kaxholmen till IKHP (Botarp), där blir det också lite längre körning i fin omgivning.

Vad saknas i Jönköping när det gäller cykel?

Julia Karlsson: Det mesta finns verkligen. Men absolut en tävling, på ”hemmaplan” vore kul. 
Kim Magnusson: En tävling, vad som egentligen, ett GP eller linjelopp, för att få igång det!

Så där har ni det. Lite om elitcyklisterna som rullat på Jönköpings gator under sommaren.