Stories

Med Huskvarna som bas – Tobias Ludvigsson

Tobias Ludvigsson var 11 år när klungan, i den sista upplagan av etapploppet Postgirot Open, krigade sig uppför mytomspunna Klevaliden i hans hemort Huskvarna. Även om Ludvigsson just då bara cyklat ett par år gav det inspiration inför hans kommande proffsliv som cyklist. En väg till framgång som gått via mountainbike-cykling för IKHP (vem minns inte EM-guldet i stafett som Tobias tog tillsammans med Emil Lindgren, Alexandra Engen och Matthias Wengelin 2009), Skara Cykelgymnasium, till svenska och internationella proffsstall på landsväg.

Mästare i Jönköping (Ludvigsson, Karlsson, Magnusson) rullar ur benen efter 2017 års SM.

Idag återfinns Tobias i franska FDJ och tävlar i Sverige för Huskvarna-Vätterstad Racing, HVR16, en klubb Tobias själv varit med och grundat. 2017 tog Tobias också ett efterlängtat SM-guld i tempo, i elitklassen. Det får sägas vara hans paradgren där han inledde med guld som junior redan 2008 (samma år tog han även 3 guld under mountainbike-SM). Vi träffade Tobias Ludvigsson bara dagar efter guldet (tillsammans med ytterligare två SM-guldmedaljörer som bor i Jönköping som vi såklart återkommer till senare) och pratade lite om Jönköping och cykling.

Efter några år utomlands, senast baserad i spanska Girona, så har Tobias och även hans bror Fredrik, med flera, valt att flytta hem till Jönköping/Huskvarna och ha det som utgångspunkt i sina satsningar vilket är otroligt glädjande. Varför valde då Ludvigsson att flytta hem?

– När man reser mycket vill man ha ett ställe där man känner sig hemma. Sen  är det såklart kompiskretsen, vi var plötsligt många som gått cykelgymnasiet tillsammans som hamnade här. Och såklart bra cykelmöjligheter! 

”Alla elitcyklister hamnar i Jönköping” säger Glenn Magnusson, den tidigare proffscyklisten. Så är det såklart inte men förutsättningar finns. Det behövs möjligheter för långa distansrundor, som inte sällan går ut på slätten mot Falköping och tillbaka eller mot Malmbäck och ”Smålands högsta punkt” Tomtebobacken. Men vad är då favoritrundan i hembygden?

Tobias i FDJ´s färger.

– Favoritrundan är helt klart runt Landsjön. Sen kan man ju skarva på runt kyrkan (Skärstad) och Ramsjön. Det är Jönköping! Eller Huskvarna!” svarar Ludvigsson med en skön dialekt som lätt placerar honom som uppväxt i Huskvarna. Det här med Landsjön får vi återkomma till en annan gång men det verkar finnas en tydlig koppling mellan SM-guld och och just rundan runt Landsjön.

På väg mot Landsjön, genom Jönköpings Toscana, är det inte ovanligt med ett stopp på Gårdsrosteriet för en stärkande kopp kvalitetskaffe. Även om proffscyklister inte är kända för att fika så får vi också fram att bästa räkmackan enligt Tobias finns på Tabergs topp och fikabuffén på Landhs i Mullsjö är värt en paus när det behövs.

Det krävs som bekant också en del intervaller och backträning för en elitcyklist. Tobias radar upp favoritbackar och många härliga stigningar (flera bekanta för er som kört Rapha12Hills); Tabergs Topp, ”Postenbacken” i Norrahammar (dvs. Georgslid), Flahultsbacken och bubblaren Botarp (som slutar uppe vid IKHP). På frågan vilken backe som är favoriten i Jönköpingstrakten så finns dock ingen tvekan.

– Norra och Södra Klevaliden. De går inte att glömma bort dom. Där har ju Postgirot gått också. 

I den där sista sugande delen av Norra Klevaliden som Postgiro-klungan passerade är det också enligt Strava just Tobias Ludvigsson du behöver slå för att bli kung, iallafall för en dag. Så nog satte Postgirot sina spår i Huskvarnasonen som är en riktig god cykelambassadör för Huskvarna och Jönköping (följ honom till exempel på Instagram). Och just Huskvarna sitter lite extra djupt. Det är inte utan lite stolthet som Tobias berättar att proffskollegan och stjärnan i FDJ Thibaut Pinot har en Husqvarna Automower hemma, bara en sån sak.

Meriter: ProCyclings Stats och Cycling Archives. 

Svensk klubb: Huskvarna-Vätterstad Racing, HVR16 (tidigare även Jönköping CK och IKHP)

Proffsteam: FDJ