Stories

Cykelcross i Jönköping

Cykelcross i Jönköping har, med tanke på hur ung sporten ändå är i Sverige, en lång historia. Redan under 2000-talets mitt kördes det Sverigecuptävlingar ute på Elmiafältet och några år senare i Stadsparken. Vi tar en återblick!

 

Anna Jansson i sandgropen på Kabe Sommarland. Foto: Janne Bäreteg via Annas blogg.

Genom mässhallarna ut i parken

2006 var det proffsen och dåvarande IKHP-cyklisterna Emil Lindgren och Anders Ljungberg som ställde upp som speaker respektive tävlingsledare på Elmiafälten och deltävling i svenska cykelcross-serien (Kalas CX-Cup). Några minns säkert också något år därpå när banan varvade inne i mässhallarna under pågående cykelmässa. Våta däck mot blankslipat cement var helt klart en utmaning. Speakerparet var för övrigt uppgraderat till firma Vacchi & Adamsson. Bara en sån sak!

Klipp från JP inför tävlingarna på Elmia! Vem står till höger i bild?

Göran Berg och Tommy Skagert genomförde sedan, i Hallbys regi, ett cykelcross-race placerat i stadsparken i Jönköping. Snö, sent november, det var också något att bita i för de tävlande, banan krävde minst sagt det lilla extra. Emil Lindgren, då i Rabobank-outfit, ska ha krossat motståndet. Fler bilder finns här.

CX i stadsparken back in the day. Foto: Eskil Laago

Monumentet Wåffelcrossen

Det stora monumentet för cykelcross i Jönköping har dock varit Wåffelcrossen. ”Wåfflan” startades upp 2011 av ett par entusiaster som såg den självklara kopplingen mellan att cykla sig tvärslut i 40 minuter, bli lerig och därefter äta våfflor. Det sociala för- och efterspelet var viktigt, såsom blygsamt skryt alternativt bortförklaringar för eventuell framgång och motgång.

Bilder från Hallby och den första delen av Wåffelhistorian, till vänster en stark sprinter…

Första året genomfördes Wåffelcrossen på Hallby för att därefter under många år bli förknippad med ett husvagnsmärke och ett nedlagt sommarland. Fler bilder från Wåfflan på Hallby hittar ni här.

Sommarland året runt

2012 flyttades nämligen Wåffelcrossen till området där Kabe Sommarland blomstrade på 80-talet. Det gamla nöjesfältet hade länge stått orört och blivit en plats för urban explorers, hundägare och så på senare tid, cyklister. Området var perfekt, korta fina asfaltspartier på gamla gocartbanor, stora sandfållor som tidigare varit bassänger och stora branta vallar som använts för att dämpa ljudet från lekande barn så att grannarna skulle sluta klaga över oljud.

Julwåffla med insamling till världens barn. Foto: Andreas Sandin

De sista åren har det körts med stora gräsklippare, transporterats dit sand samt klippts och fejats som inför en WC-tävling. Vilket insats! Något år delade Jönköpingsklubbarna på arbetsinsats men eldsjälarna har såklart varit nyckeln.

Samling inför mastersvarv på Kabe Sommarland.

Folkfesten fortsätter

Ganska snabbt blev Wåffelcrossen en folkfest som lockade cyklister inte bara från Jönköping utan även från Motala, Allingsås, Linköping och andra städer. Som mest var det över 100 deltagare och nästan lika många åskådare. Bäst av allt, det kom cyklister i alla åldrar och på alla möjliga olika sorters cyklar. Från svenska mästare till de som precis köpt en mountainbike eller fått sin första springcykel.

Starten har gått. Foto: Andreas Sandin

Update – Givetvis rullade Wåffelcrossen 2018, 19 också, för åttande och nionde året, till och med ett 10 år med vissa restriktioner 2020! Numera vid IKHP-stugan men med samma fantastiska koncept att alla är välkomna oavsett cykel och ambitioner och självklart kommer det finnas våfflor att köpa.

Nedan ser ni Una Dominica Epica – 2012 av Olle Claesson, en litet ihopklipp från Wåffelcross på Kabe Sommarland som summerar känslan.

2018 blev det också CX-cuptävlingar i Jönköping återigen?  På Elmiaområdet av alla platser! Hoppas vi får se mer av det i framtiden.

/Gustav Wass

Läs mer om Wåffelcrossen på webbplats.

Kudos till bla. Tommy Skagert, Victor Johansson, Thomas Bråhn, Anders Svensson, Anna Jansson, Janne Paananen, Mats Sundberg med flera som gjort att Wåfflan lever kvar och underhåller och utmanar!

Patrik, en annan pionjär inom CX i Jönköping.
Undertecknad i Hallbydress, fullt fokus.