Stories

Världscupen fortsätter

Nové Město bjuder in till dans helgen som kommer, på en av världscupens mest tekniskt utmanade banor. Glädjande nog har vi hela fyra stycken juniorer från Sanda Idrottsgymnasium på startlinjen i UCI Junior World Cup Series. Vi får också reda på om regerande OS-guldmästarinnan Jenny Rissveds kniper ett plats till årets uppskjutna OS i Tokyo när tävling nummer två världscupen avgörs i Tjeckien. 

Ett litet speciellt 2020 bjöd på dubbla uppsättningar race i Tjeckien. Utmanade helt klart och på en av de nya sektionerna, en brutal teknisk klättring, så var det nog många som för första gången fick se Nino Schurter hoppa av och gå, hör inte till vanligheterna. Vi pratar sten, rötter, snabba men stökiga utförskörningar och såklart syrekrävande backar, nånstans runt 150-hm per varv får cyklisterna räkna med.

Om vi säger att vi kombinerar Hallbystugans mest rotrika backar och segment med Stensholmsbanans stenigaste partier så närmar vi oss nog Nove Mesto bana, med du får nog addera två svårighetsgrader där det är som värst. Sandaeleverna bland annat fått nöta segment på Stensholm som uppvärmning inför Tjeckienresan. Men är det något vi möjligen saknar i trakten är det de allra stengiaste hindren, vilket iofs kan vara skönt för både cykel och kropp.

Vad står på spel

De överkomplicerade OS-kvalificeringsuppläggen som skiljer sig från sport till sport får iallafall en avrundning för MTB-cyklisterna i och med helgens race. Därefter avslutas den andra (?) rundan av poänginsamling. Hursom, kort version, om det går bra för Australiens damcyklister i helgen (framförallt McConnel som är en top5 cyklist en bra dag) så kommer Jenny Rissveds få möjlighet att köra OS, annars inte. Inga gräddfiler för tidigare OS-vinnare.

Jenny som körde stabilt i Albstadt, hennes första riktiga race för året, med top-10 placering i både XCC och XCO, bådar gott! Nytt försök för Emma Belforth som i sista stunden kraschade på Albstadt-banan och inte kom till start, härlig inställning! Emil Lindgren får sällskap av Axel Lindh i herreliten, tyvärr så räknar vi inte med att Emil får stå speciellt mycket längre fram i startleden utan får arbeta sig uppåt. Oskar Lind gjorde ingen besviken och klättrade rejält bland placeringarna, runt 30 plats i U23 racet. Där kan finnas kapacitet för ännu mer men startpostionen blir inte det bästa. Samuel Örnborg ansluter också till U23 klassen den här helgen.

Anstormning från Jönköping

Lördagens bjuder också på UCI Junior World Cup och det kommer fyllas på med fler juniorer än i Albstadt då Sverige hade fem damjuniorer på plats. Från Sanda Gymnasiet ansluter Hugo Sandin (IKHP) samt Simon Kleveros-Landén och Felicia Henttonen (som pluggar i Jönköping men tävlar för Kvänum) till klasskamraten Tove Dandenell som gjorde en grym insats i Albstadt.

Hugo Sandin från Bankeryd, har genom året tagit de flesta guldmedaljer på SM i ungdomsklasserna. Nu blir det givetvis större utmaningar på juniorsidan också efter en försäsong som innebar en olycklig skada men oavsett ska det bli riktigt kul att följa Hugos framfart och debut. Hitta framt till @hugosandin på insta för lite stories från banan.

Svenska deltagare 

Elit: Jenny Rissveds, Emil Lindgren, Emma Belforth, Axel Lindh, Linn Gustavzzon, Sara Öberg

U23: Vilgot Lindh, Oskar Lind, André Eriksson, Hugo Eliasson, Samuel Örnborg

Junior: Agnes Abrahamsson, Tove Dandenell, Tilde Hylén, Iza Härdelin, Hugo Sandin, Felicia Henttonen, Simon Kleveros-Landén

Program

Cross Country Short track (XCC) ca 20-25 racetid på enklare, full fart och lättare köra om. De 40 högst rankade kör om de att får starta i de första startleden på XCO-racet (enbart elitklasser)

Cross Country Olympic (XCO), racetid 75-90 minuter beroende på klass. Varvbana som körs 6-8 varv. Tekniska partier, hopp etc.

Till RedBull TV för livesändningar. 

FREDAG 14 maj 2021

18:00: Short Track Women Elite

18:45: Short Track Men Elite

LÖRDAG 15 maj 2021

9:30: Cross-Country Junior World Series Men

11:15: Cross-Country Junior World Series Women

15:00: Cross-Country Men U23

17:00: Cross-Country Women U23

SÖNDAG 16 maj 2021

11:20: Cross-Country Women Elite

15:20: Cross-Country Men Elite