Stories

Inför Mountainbike SM 2017

För fjärde året i rad kommer Svenska Mästerskapen i mountainbike gå av stapeln i Småland. Huvudgrenen är den Olympiska mountainbike-disciplinen (XCO) som ni säkert har färska minnen av, från det magiska loppet när Jenny Rissveds tog OS-guld i Rio 2016. Förhoppningsvis får vi också se just Rissveds göra comeback under SM och ställa sig på startlinjen mot ett av Jönköpings medaljhopp, Alexandra Engen. Vi kikar lite närmre (med visst mått av lokalpatritiska Jönköpingsögon) på tävlingsklasserna, deltagarna från Jönköpingsklubbarna, och några andra såklart, kryddat med ett och annat lokalt medaljhopp. För övrigt om ni besöker Värnamo under SM kom ihåg att stanna förbi och testa någon av alla banor och stigar runt Jönköping & Huskvarna! Kan vara bra inför dubbla tävlingshelgen 10-11/9 vid Hallbystugan och på Huskvarnaberget.

Gå direkt till ”inför” XCO (Olympisk distans), XCE (sprint) och XCR (stafett). Håll till godo med detta låååånga inlägg. Med reservation för ändringar i startlistor och att någon är glömd…

Och för er som gillar resultatlistor… här finns tidigare års resultat från Mountainbike-SM att gotta er i.

Dax för nummerlappar! Fotograf: Joakim Norgren / MTBSM

Vilka grenar körs och vem tävlar?

Det handlar alltså om mountainbike-disciplinen Cross-Country (XC) med Olympisk status sedan 1996. Sevärd och fartfylld mountainbike på stökig stig, uppför och nedför, med tillkommande tekniska hinder som hopp, drop och stenkistor. Det kommer dock koras SM-mästare inom tre grenar, XCO (Olympisk), XCE (Sprint) och XCR (Stafett) samt tillkommande lagmedaljer (läs mer om grenarna längre ner). Vi fokuserar införsnacket på den Olympiska distansen. Klassindelning sker enligt följande:

Pojkar/Flickor; 10-12 , 13-14, 15-16 år (Ungdomsklasser)
Dam/Herr; 30, 40, 50 år (Mastersklasser)
Dam/Herr Junior
Dam/Herr Elit

Borgen i Värnamo är, för andra året i rad, platsen för mästerskapen och som nämnt blir det fjärde gången i rad i Småland. 2014 tog sig klubbarna i Jönköping sig an SM med ett kanonevent vid Hallbystugan, ett samarbete som sedan som sedan ledde till ett EM på Huskvarnaberget. Därefter tog bangrävarkungen Keith Johansson tillsammans  med Sandra Salinger och Mix Sportsclub över stafettpinnen för SM, först i Isaberg och sedan två år tillbaka i Värnamo. Programmet hittar ni på MTB-SM´s webbplats.

XCO, Cross Country Olympic

Fredag-Lördag 21-22/7.

Den Olympiska grenen av Cross-Country innebär nånstans runt 6-8 varv på en bana som normalt är 3-5 km lång. Såklart väldigt krävande för cyklisterna; tekniskt, konditionsmässigt och förmågan att köra fort både nedför och uppför. Antalet varv bestäms utifrån en total tävlingstid som ska ligga mellan 90 och 105 minuter beroende på klass. Alla (i en klass) startar samtidigt och det går väldigt fort i starten, i princip är det spurt som gäller in på första stig efter startloopen för att få en bra position.

Dam Elit

Här håller vi såklart lite extra koll på Alexandra Engen, Jönköpings CK, som tävlar för Ghost Factory Racing i världscupen. En av de stora förebilderna inom Svensk mountainbike genom åren. Tog faktiskt sitt första SM-guld (i elitklassen) i Huskvarna, 2007 (det första av 6 guld i rad) och har tre silver 2014-2017. Engen kom dock inte till start i sista världscuptävlingen nyligen ska tilläggas.

Den stora guldfavoriten, vid start, är OS-vinnaren Jenny Rissveds från Falun, som inte har tävlat ännu under säsongen men som siktar på comeback just under SM-tävlingarna. En stark medaljutmanare är också framtidsnamnet Ida Jansson, från Falun även hon (från samma kvarter som Rissveds). Går från klarhet till klarhet under sin första säsong i elitklassen och tog sin första topp-10 placering i världscupens U23 kategori i början av juli.

En annan av de stora medaljkandidaterna, som vi även såg göra bra ifrån sig under EM i Huskvarna, Linn Gustafzzon kommer inte till start på grund av skada. Sedan följer ett koppel cyklister som kommer att kunna vara med i täten, pånyttfödda Kajsa Snihs, Jessica Blomqvist och Alina Johansson (som stod som segrare i Mariestad helgen innan SM så formen är där).

Jenny Rissveds och Alexandra Engen, MTB-SM 2016. Fotograf: Joakim Norgren

Herr Elit

Emil Lindgren, som under flera år hade sin bas på Huskvarnaberget och tävlade för IKHP, har revansch att utkräva på SM-banorna i Värnamo och de senaste SM-tävlingarna. I ledning 2016 så slog en sällan skådad kramp till i båda benen på Lindgren som gick i backen. I Isaberg 2015 var Calle Friberg i riktigt bra slag och det var avgjort redan efter ett varv. Teknikkungen Lindgren som tävlar för moderklubben CK Natén Säter är nog sugen på att visa var skåpet ska stå. Han har inte tävlat i världscupen i XCO i år men har gjort avtryck med otaliga vinster på hemmaplan, de flesta i långlopp.

Från Jönköping/Huskvarna och tävlande för IKHP ser vi tidigare förbundskaptenen Anders Ljungberg som slutade sitt kaptensuppdrag vid årskiftet och Michael Stjernquist. De är båda tidigare landslagscyklister och spänner vaderna dagligen men startfältet är riktigt skarpt i år och en topp-10 placering skulle vara ett riktigt tufft mål. Ljungberg körde Masters-VM i juni och tog en 6:e plats i Andorra. Även han har lite revansch att ta på SM-banan där hans lopp tog slut i en krasch bara några hundra meter efter startloopen 2016 och fortsatte i ambulans. Martin Setterberg (Hallby) återhämtar sig forfarande efter en knäoperation, även den skadan från en krasch på SM i fjol, han tävlar först senare under säsongen.

Vem kommer vara med och slåss i toppen i övrigt är frågan? Här handlar det inte om ett namn, många har haft lite dippar, sjukdomar och skador (as ususal). Calle Friberg som vann XCO-genrepet i Mariestad 16/7, Sveriges högst UCI-rankade herrcyklist och regerande mästare Matthias Wengelin och Emil Linde (Gävle) är alla tre självklart med där framme. 3:an och 4:an från fjolårets SM; Michael Olsson och Dennis Wahlquist, har haft smått magiska säsonger båda två och är ju inte sämre i år. Efter de där åkarna som bara ska vara med längst fram så hittas givetvis Uddevallas David Kangas och Skövdes Jesper Svensson som slitit hårt på Västgötacupens prispodium i år. Även CX-gänget, Erikssons & Henrik Jansson varvar upp och Emil Hedlund (OK Hammaren) verkar vara i riktigt bra slag, Emil tog en andra plats i Mariestad strax efter Friberg. Och vem vet möjligen dyker det också upp något landsvägsproffs som en gång kört MTB innan startlistan är färdigbakad. Så hoppälskaren och den aldrig åldrande Gustav Larsson förstås, numera i Kvänums IF, tvåa i fjol i Värnamo, då en bra bit före trean, håll koll på honom. Eller lossnar det kanske för M.Flockhart?

Gustav Larsson gillar att flyga. Fotograf: Joakim Norgren

Junior

Bland herrjuniorerna ser vi flera IKHP-cyklister från Huskvarnaberget; Axel Höglund, Simon Björklund och Albin Pettersson. Carl Jarnhagen, tidigare IKHP, kör den här säsongen för Allebike. Höglund och Pettersson har en del pallplatser under året och det kommer att blir en hård batalj om de tre förstaplatserna där fjolårstrean Jarnhagen, Jonathan Nejderås (Borås), Albin Johansson (Mjölby), Jonathan Nilsson (SweSport) bara är några av kandidaterna i det för året stora juniorfältet. Från Rättvik, Samuel Oskarsson, och Härnösand, bröderna Lindh, kommer långväga gäster som definitivt också kan vara med i täten. Vilgot Lindh har bland annat gått starkt i Långloppscupen under säsongen.

Åren framåt kommer det definitivt även finnas lokala cyklister i damjuniorklassen men i år ser vi inga Jönköpingscyklister där. I 2017 års mästerskap får Saga Molin (Varberg) ses som den stora favoriten. Tävlat i internationella tävlingar, UCI Junior World Cup, och vinnare i årets båda SWE-cup tävlingar bland annat. Saga kommer jagas av OK Hammarens Maja Andersson, Ida Danielsson (Team Ormsalva), Sophie Wulff (SMACK) och Göteborg CK´s Frida Eriksson. Faluns Ida Danielsson vann klassen F15-16 i fjol och gör första året i Juniorklassen.

Master

I Mastersklasserna är det lika mycket prestige som vanligt. Formen mörkas och cyklarna lättas till sista mutter.

H30/D30

I Damer30 får nog favoritskapet landa hos Almbys Linda Meijer, som dock inte körde SM 2016 men har sedan tidigare en antal guld och medaljer. Fjolårssegraren Merve Müller (CK Master) lär hänga på och likaså senaste bronsmedaljören Anna Lundin (Punschrullen). Irma Grape har två fjärdeplatser (15 och 16) så motivationen finns nog där för hennes del att ta sig upp på pallen. I D30 representeras IKHP av Sofia Ödeen medan Stefan Stolpe, Tobias Andersson och Christopher Nord startar för IKHP i H30. De får sällskap av två Jönköpingsklubbar till med Berner Yngwe för Hallby och Gustav Wass för Laleprestanca. Bland de fem finns kapacitet för en topp 10 placering hos flera.

H30 lär både Joakim Bernström (Motala) och Johan Lindbom (Almby), etta respektive tvåa i fjol sikta högt igen. Lindbom har avverkat långloppscupen i överlägsen stil så långt. Bernström har möjligen inte haft samma flyt i år men körde riktigt stabilt i fjol (och med resultatet i Mörksuggejakten är han i slag inför SM). Banan har justerats något inför året, ”långloppsstigen” är borta frågan är dock om det är en för- eller nackdel för dessa herrar, eller om det helt enkelt kvittar. Fjolårets resultatlista vacklar lite då det var en del punkteringar och strul så håll extra koll på Warren Bates också! Det har varit spridning på pallaplatserna i cuperna, så som vanligt vem har laddat helt rätt, vem har smugit bäst med formen och ”inte tränat” bäst? Ska vi höja några andra att se upp för så kan nämnas Andreas Estehag som fått upp farten rejält på slutet, Värnamos lokale hjälte Peter Gustavsson Josephson eller Salas Andreas Ringvall. Eller varför inte kanonkulan från IKHP, Stefan Stolpe.

Fyllt med team- & expotält på Borgen Arena. Foto: Joakim Norgren
H40/D40

Masterklassernas mastersklass. Bland damerna kan det noteras att fjolårstvåan Charlotte Brems (Sundet) har varit på toppen av pallen många gånger under säsongen med bland annat Frida Lindén (CK Master) i hasorna. Helen Nilsson (Cykelklubben X) har mästartröjan och laddar för repris medan Kolmårdens Therese Lindquist jagar bakifrån. Åsa Karlsson (Borlänge) tog hem första SweCup i Säter tidigare år och gått bra i Långloppen så det är helt klart någon att hålla utkik efter.

I fjol körde Sveriges första OS-cyklist Roger Persson hem guldet i H40 med två minuters marginal i en blöt tillställning på Borgen. I år lyser hans namn med sin frånvaro men det saknas inte aspiranter på medaljerna. Gunnar Töjren är en given medaljkandidat och Kim Eriksson som tog brons i fjol har kapacitet för ädlare valörer. Två som bytt (upp sig) från H30 är Huskvarnas hopp Benny Andersson (IKHP) med ett antal segrar i Västgötacupen i år och CK X´s Björn Österberg. Andreas Wahlstedt (Almby) har mest kört H30-race under säsongen, vunnit de flesta och kommer smyga med. Vi håller ögonen på Mathias Karlsson (Göteborgs CK) och även Jonas Wärnehall (Rigor). Men frågan är om inte Mattias Lundqvist (Activitus) är den som övriga startfältet får det tuffast med (han kanske vill fylla på medaljskåpet då han redan har SM-guld i triathlon medeldistans, landsvägscykel tempo och Cyclocross). Och på tal om CX, Hans Mård (Cykloteket), kan även cykla XC och där har ni en klar medaljaspirant.

Från Jönköpingsklubbarna ser vi i H40: Jens Petterson (IKHP), Tomas Larsson (do), Benny Andersson (do), Niklas Koistinen (Hallby), Fredrik Georgsson (do), Mattias Thyr (Jönköpings CK) samt i D40: Jenny Eneroth (IKHP).

H50/D50

Jönköping/Huskvarna har Göran Johansson (IKHP) på plats i herrar 50. Han har kört stabilt i Västgötacupen men nu spetsas motståndet rejält. Håll koll på en av de bästa i masterklasserna Tommy Olsson från Sala, Jyrki Terho från Mariestad och Björn Eriksson från Göteborg bland flera andra såsom Rolf Svensson från Varberg och Stefan Methander från Cykelklubben X. Även Claes Engström, Gävle, är tillbaka i mästerskapssammanhang. I D50 så är det nyblivne världsmästaren i D50-55 Täbys Maria Sedemark (Vallanord 2017) som såklart kommer göra vad som krävs! Därbakom gör bland annat Eva-Lena Lehikoinen och Helena Lindh upp.

Ungdom

Det är otroligt glädjande att se alla tävlingar runt om i Sverige där ungdomsklasserna växer och tar den plats de ska ha. Smått otroliga 83 anmälda i pojkar 10-12! Fint arbete av föreningar och ledare och vi hoppas glädjen håller i sig genom åren!

Fokus. Ungdomsklasserna är välfyllda! Fotograf: Joakim Norgren
F 15-16/P 15-16

En riktigt spännande tillställning att vänta på lördagen innan elit och juniorklasserna kör igång. Stina Andersson tog ett brons i klassen i fjol och i år är det minst lika tufft motstånd. Detsamma gäller i pojkar 15-16 med över 60 startande så finns en rad cyklister som gör upp om medaljerna, precis som det ska vara. Ni hittar resultaten från årets Västgötacupen här samt från Swecup 1 i Säter (P15-16, F 15-16) och SweCup 2 i Vårgårda för att se hur läget ligger inför mästerskapet.

Från Jönköpingsklubbarna ser vi i F 15-16: Stina Andersson (IKHP) och i P 15-16 August Höglund (IKHP), Carl Andersson (do), Karl Stark (do).

F 13-14/P 13-14

Ser man till VästgötaCupens sammanställning i F 13-14 innehas tre av de fyra första platserna av IKHP´s cyklister; Ida Pettersson, Tuva Andersson och Ellen Johansson. Ska bli spännande att följa deras framfart på stigarna i Värnamo. Det är även ett stort gäng från Hallby och IKHP som drar till Värnamo i klassen P13-14 så chansen till medalj är relativt hög och kanske kan även en eller två lagmedaljer vara inom räckhåll! Ni hittar resultaten från årets Västgötacup här.

Från Jönköpingsklubbarna ser vi i F 13-14: Ida Pettersson (IKHP), Tuva Andersson (do), Ellen Johansson (do) och i P 13-14: Simon Åkerlund (IKHP), Anton Ljung (Hallby), Victor Almhill (do), Casper Lövgren (IKHP), Hugo Sandin (do), Måns Eliasson (do), Måns Eliasson (do) Joakim Sahlén (Hallby), Axel Persmeen (do), Lukas Karlén (do), Olle Wallin (do), William Carlek (do)

F 10-12/P 10-12

Ytterligare en klass med rejält med deltagare från Jönköpings MTB-giganter Hallby och IKHP.

Från Jönköpingsklubbarna ser vi i F 10-12: Alva Johansson (IKHP), Tuva Karlén (Hallby) och P 10-12: Nils Johansson (IKHP), Melvin Bjursell (do), Albin Sandin (do), Folke Widfeldt (do), Joel Martinsson (do), Erik Johansson (do), William Askerot (do), Noah Hillenborg (do), Albin Georgsson (Hallby), Karl Georgsson (do), Oscar Wallin (do), Wilmer Andersson (do), Jakob Laago (do)

XCE, Sprint

Torsdag 20/7

Cross Country Eliminator, kallas Sprint, är en riktigt sevärd och intensiv gren. Här kör cyklisterna på en kortare bana (700-1000 m lång) och går på max i omkring 1,5-2 minuter. Inleds med individuell tidskvalificering och därefter elimineringslopp där fyra cyklister åt gången kör mot varandra och topp-2 går vidare till nästa ”stage” (likt sprinttävlingar inom skidsporten).

Många hopp och drop på SM-banan. Fotograf: Joakim Norgren

Vad gäller sprint, körs det väldigt sällan i tävlingssammanhang under året, därför är det omöjligt att göra någon kvalificerad gissning. Små marginaler, tätt och intensivt, må bäste cyklist för dagen vinna helt enkelt.

Deltagare i Sprinttävlingarna från klubbarna i Jönköpingstrakten är:

F 10-12: Alva Johansson (IKHP), Tuva Karlén (Hallby),

F 13-14: Ida Pettersson (IKHP), Tuva Andersson (do), Ellen Johansson (do)

F 15-16: Stina Andersson (IKHP)

H30: Stefan Stolpe (IKHP)

H40: Niklas Koistinen (Hallby), Mattias Thyr (Jönköpings CK),

H50: Göran Johansson (IKHP)

Herrar Junior: Albin Pettersson, (IKHP), Simon Björklund (do), Axel Höglund (do)

P 10-12: Nils Johansson (IKHP), Melvin Bjursell (do), Folke Widfeldt (do), Joel Martinsson (do), Albin Sandin (do), Erik Johansson (do), William Askerot (do), Noah Hillenborg (do), Jakob Laago (Hallby), Albin Georgsson (do), Karl Georgsson (do), Oscar Wallin (do), Wilmer Andersson (do).

P 13-14: Simon Åkerlund (IKHP), Casper Lövgren (do), Hugo Sandin (do), Joakim Sahlén (Hallby), Axel Persmeen (do), Anton Ljung (do), Lukas Karlén (do), Olle Wallin (do), William Carlek (do)

P 15-16: August Höglund (IKHP), Karl Stark (do), Karl Andersson (do).

XCR, Lagstafett

Söndag 23/7

XCR innebär lagstafett, det vill säga Cross-country (Team) Relay. Här körs i princip ett liknande varv som under XCO-loppen med växling mellan deltagarna i tremannalagen. En ungdomsstafett och en seniorstafett och det kommer flera Jönköpingslag till start. Här har IKHP ett guld på ungdomssidan att försvara samt ett brons från seniorstafetten 2016. 

Resultat från Mountainbike-SM

Resultat Mountainbike SM 2017… kommer sen.

Resultat Mountainbike SM 2016: XCO, XCE, XCR

Resultat Mountainbike SM 2015: XCO Ungdom/Master, XCO Elit/Junior, XCE

Resultat Mountainbike SM 2014: XCO, XCE

Resultat Mountainbike SM 2013: XCO, XCE, XCR Senior, XCR Ungdom

Resultat Mountainbike SM 2012: XCO Ungdom/Master, XCO Elit/Junior, XCE, XCR