Stories

Välj och vraka, MTB för alla!

I och omkring Jönköping finns MTB-banor som använts vid Svenska Mästerskap, Nordiska Mästerskap och sist men inte minst Europeiska Mästerskapen. Det finns många banor, stigar, platser och rutter att upptäcka för MTB-cyklister och här nedan finns ett axplock. AlltOmMTB radade nyligen upp 9 smultronställen för MTB-entusiaster att planera in nästa säsong, Jönköping var en av dom, så välkommen hit!

Jönköping/Huskvarna/Gränna med omnejd har fantastiska förutsättningar för mountainbike (och landsvägs-cykling för den delen). Det råder iallafall ingen brist på banor och stigar, men det gäller ju också att hitta dit. En liten sammanställning som inte alls är komplett kommer här, vill ni se en övergripande bild på var ni ska leta så kika på kartan på var banorna finns. Lite rutter ligger inbakade här och var i texten, till våren kommer såklart många nya!

Som alltid – visa hänsyn till andra naturnjutare, säg hej och fundera på när det är som mest lämpligt att cykla på en viss plats. Och vissa platser bör man inte cykla på alls såklart, känslig skog och naturresarvat (utanför uppmärkt väg).

Hallbystugan – Levererar nu flera kilometer MTB-bana. En svart, en blå och en grön led i den svårighetsgraden och längden där svart är längst (bygger bland annat på SM-banan 2014) och en gröna är en kort platt bana perfekt för kidsen. Här finns också den s.k. ”tekniken” – den får du inte missa! Området har tuffa stigningar och en del byggda hopp och hinder. Här hänger du ett bra tag.

Hallbystugan finest. MTB för alla nivåer.

Huskvarnaberget – På IKHP har det körts både EM, SM, NM och SWE-cup i många år. Här bjuds på stendrop, rotiga partier och en och annan dödande stigning uppför slalombacken. I övrigt finns nymärkt mtb-bana vid Stensholm och John Bauer-leden leder mot Gränna är en trevlig utflykt. Nere i dalen i Huskvarna, närmare bestämt i Bråneryd finns också en pumptrack att leka runt på. Läs mer om MTB på Huskvarnaberget.

Olsbobanan – sedan Cykellistan´s järngäng tog fram banan för alla, stor som liten, nybörjare som fartjagare. Ett varv på 13-20 minuter att köra det långa varvet (ca 5 km), en platt bana men med desto fler svängar! Det blir en del start/stopp med många kurvor som gör att du kan ha lungorna på utsidan om du ligger i men som sagt banan passar alla utan stora tekniska utmaningar och men ett fåtal små/korta uppförsbackar. Från Hallby kan du fint följa cykelbanan längs med riksväg 40 från Axamobadet, sen höger in mot Olsbo, en asfaltsväg, som efter någon km visar en skylt till banan in vänster på en grusväg.

Gränna – Ser man bortom Grennabygdens OK´s nyligen utplacerade markeringar för att visa besökare runt den vanliga MTB-leden på Grännaberget så ses tecknen på att riktiga stignjutare, med endurotänk, sedan länge hittat hit. Välmejslade berms och hopp blandas med varsamt förbättrad naturlig singeltrack för att få precis rätt känsla. Någon har gjort det lilla extra för att få ut det bästa ur varje sväng. Så åk inte till Gränna för den vanliga MTB-banans skull utan se till att ha lite extra tid att ta reda på var stigarna leder, lämna de tighta bibsen hemma och tar fram cykelshortsen och endurohojen.

Gränna levererar annan typ av cykling!

Torsviks stenbrott och Taberg – En bana framkrattad av Thomas Bråhn (Team Öster Cykel), lite svårare att hitta. Liknar ingen av de andra områdena; tekniskt utmanande, att göra rätt linjeval och att trycka till rätt i de intensiva stigningarna är viktigt. Till och med lite utförskörning på kal stenhäll från toppen av stenbrottet i Torsvik. Här får du leta dig runt på lite olika stigar i området. Mellan Torsvik, in mot Taberg och Norrahammet finns också en hel del fin stig och grusväg.

Vista – platsen för en av Sveriges äldsta MTB-tävlingar som arrangerar Jönköpings CK, Vista Mountain (Västgötacupen). Mer kuperad bana än vad man tror, men är så roligt flowig att man bara njuter. Utgå från Vistavallen och leta dig uppåt. Här kan du läsa bloggaren och cyklisten Elna Dahlstrands inlägg om banan. (Strava)

Tenhult – Tenhult SOK. Riktigt trevlig, uppmärkt bana i Husvagnsmeckat. Blandad körning, även en rolig teknikdel och lite stenhäll så har absolut en plats på listan på ställen att besöka. Ca 10 km lång. Läs mer om Tenhults MTB-bana. 

Vattenledningsparken (och Stadsparken) – Runt om Vattenledningsparkens dammar och J-Södras träningsanläggning Odensberg finns många små stigar blandat med rejäla stigningar på bredare spår, det finns mycket att utforska på liten yta och nära stan. Träna din teknik över ötter och större sten vid Åsendammen. Fortsätter du neråt till banvallen mot Tokarps koloniområdet är den en kanonfin tur mot Hassafall och stigarna ovanför Hovslätt, även längs Tabergsån finns trevlig vattennära stig. Här en stadsnära tur som rekommenderas.

Ska du in till stan igen från Vattenledningsparken så ta vägen över Södra Vätterbygdens Folkhögskola. Utsikt och en stig som slutar nere på Bäckalyckan.

Bankeryd – Området runt Bankerydsleden bjuder på många fina vyer. Tänk på att leden går igenom naturreservat så följ eventuella cykelförbud som gäller. Ett måste är att leta dig fram i morgonsolen på stigen längs med Vättern från Domsands sandstrand in till Jönköping för en frukost, eller vänd på det och cykla ut till Lands i Habo för söndagsbrunchen! Längst med Vättern finns också en trevlig runda.

Strömsberg – Strömsberg med omnejd är vackert och kuperat. Tänk på att delar är naturreservat, det är anvisad väg som gäller för cykling. Backen upp till Skinnersdal är tuff med värd belöningen, den vackra vyn över Jönköping och Vättern. Härifrån fortsätter Södra Vätterleden till Banarp och vidare, du kan förvisso också fortsätta hela vägen till Mullsjö, framförallt på grusväg men också lite stig och traktorväg. Sen såklart, stanna för en fika! Minst en. Tabergstoppen är aldrig fel.

En kopp kaffe på Tabergs topp.

Väl i Mullsjö så har Friluftsfrämjandet gjort i iordning en MTB-slinga som utgår ifrån Mullsjö Friluftshotell, 4 km och en 70 hm finns även en kortare och enklare slinga men också en bana för de flesta. Här hittar du banan på STRAVA. Vill man ta sig ännu lite längre så hittar ni 10 uppmärkta MTB-leder av olika svårighetsgrad samt en pumptrack i Isaberg och i Värnamo en grym SM-bana med mera!