ROUTES

Gemytliga Gränna

Gränna är en svensk liten idyll med vackra små trähus och kullerstensgator och är väl värt ett besök. Du hittar Gränna utmed E4:an norr om Huskvarna utmed Vätterns östra strand. Här hittar du en runda som tar dig till Gränna och hem igen på mindre landsvägar genom det världsunika biosfärområdet Östra Vätterbranterna.

Rundan utgår från Jönköping och du tar dig först till Huskvarna på cykelvägar utmed Vätterstranden. Strax efter att du lämnat Huskvarna passerar du Äppeldalen och passagen vid Vista Kulle håller vi på Cycling Jönköping till en av områdets vackraste vägar med en härlig vy över Vättern. Du passerar sedan Landsjön och håller dig fortsatt på små fina vägar som slingrar sig fram i ett öppet landskap hela vägen till Gränna.

I Gränna så rekommenderar vi varmt att du stannar på någon utav stadens härliga caféer eller restauranger. Eller varför inte cykla ner hela vägen till hamnen för en fika, lunch eller för att ta färjan över till vackra Visingsö och förlänga rundan med ett par mil.

När du vänder hemåt mot Jönköping passerar du tidigt härliga Röttle by och Röttleåns vattenfall som mynnar ut i Vättern. Från Röttle by har du rundans längsta klättring som slingrar sig upp längs Röttleån under E4:an och hela vägen upp till Gränna Golfklubb. När du passerat golfklubben är det fortsatt småvägar i öppet landskap hela vägen tillbaks till Jönköping. Blir du fikasugen eller behöver energipåfyllning på hemvägen finns det fler möjligheter till stopp, exempelvis de populära gårdskaféerna i Flättinge eller Rudu alternativt ett stopp i Ölmstad på Kryssetlanthandel.

Härlig vy ner mot Röttle by.
Härliga småvägar i öppet landskap.


Notera:

*  Vista Kulle utsiktsplats. Här har du en fantastisk vy över Vätten med utsikt in mot Jönköping.
* Gårdsrosteriet vid Vista Kulle fruktodling. Här träffar du den cyklande rostmästaren Ingo Dieters i den lilla gårsdbutiken vid fruktodlingen, Ingo utlovar en gratis kaffe till alla cyklister.
* Upptäck Gränna, en idyll med vackra små trähus och kullerstensgator, här hittar du mataffärer, konditorier, restauranger och polkagrisfabriker.
Gårdskaféet i Flättinge ett riktigt idylliskt sommarkafé.
* Rudenstams Butik & Kafé en härlig oas i Äppeldalen.
* I Ölmstad hittar du en lite lanthandel vid namn -> Kryssetlanthandel.

LADDA NER RUTTEN

LADDA NER RUTT