Stories

Fem sköna vyer för landsvägscyklisten

Vare sig du är ny på cykeln och kanske trampar på inför Vätternrundan eller är rutinerad landsvägscyklist spelar ingen roll. Det är svårt att inte njuta av naturen som passerar förbi under rundorna. I Jönköping med omnejd finns den del backar att bestiga men framförallt belönande vyer som inte får missas. De flesta passar utmärkt som mål för kortare rundor eller så kan du givetvis ta allihop i ett svep. Vi listar fem av vyerna värda ett besöka här nedanför. Vill du ha fler backar i synnerhet, spana in rundan från Rapha12Hills2017 så har du så det räcker.

 

Selma Lagerlöfs  ”Nils Holgerssons underbara resa” kan vi läsa följande beskrivning om Jönköping & Huskvarna när Nils kommer flygande in över Tabergsdalen (hade boken skrivits idag hade det ju garanterat varit en cykel som var transportmedlet).

”Här såg landet ut, som om det skulle ha blivit utformat med största kärlek och omsorg. Åt det hållet syntes idel vackra berg, mjuka dalar och slingrande åar ända fram till den stora sjön Vättern, som låg isfri och skinande klar och lyste, som om den inte vore fylld med vatten, utan med blått ljus.”

#1 Gestra, Kaxholmen

Landsjön och Vättern breder ut sig nedanför Gestra och du måste stanna varje gång. Gör en avstickare från rundan kring Landsjön och leta dig upp över Kaxholmen.

#2 IKHP-stugan, Huskvarna

Besökare har alltid beundrat utsikten och ljuset här på Huskvarnaberget. Här finns såklart fin MTB-cykling men hit tar du som landsvägscyklist antigen ruggigt tuffa Klevaliden, håller jämnt tempo uppför Ådalsvägen eller letar dig upp bakvägen från Äppledalen via Botarp.

#3 Skinnersdal, Skinnersdal

Till Skinnersdal sdu antigen från Ekhagen, följer en mindre väg runt A6 golfbana till Skinnersdal by. Alternativet är att klättra uppför den långa Barnarpsbacken (Odensjölid) och svänga av i riktning mot Rogberga när det planar ut, du hittar sen skyltar mot Skinnersdal. Det lugna rundan via Konungsö som finns bland våra populära 5-milare går vägen mellan Barnarp-Rogberga, ta en avstickare och njut av utsikten (alternativ ta grusvägen rakt upp från Ljungarum). Här finns även kort 3,5 milare via Skinnersdal och Rogberga.

#4 Tabergs topp, Taberg

Från toppen av den gamla gruvan kan du med kaffekoppen i hand blicka ut över Småländska skogar i söder och norrut blicka genom dalgången som leder in mot Jönköping och Vättern. Här finns en 3-milsrunda ToR till Tabergs topp. 

#5 Ebbarp, Bankeryd

Det öppna landskapet västerut ringas in av en ås som på höjden vid Ebbarps by ger en vykortsbild med böljande åkermark och Vättern som ram. Hittas via härliga småvägar via Bankeryd i riktning mot Habo, sväng av under 195 i höjd med Domsands hamn och leta dig uppåt via skyltning Ebbarp. En tips är sedan att rulla ner, ta sig upp igen via Fiskebäck och sikta på Habo kyrka för att där vända tillbaka i riktning Jönköping (skyltat). Det blir en runda på ca 4 mil som hittas här. 

Vi kan inte annat än att hålla med om Selmas beskrivning om hur vackra berg, mjuka dalar, slingrande åar gifter sig med underbara Vättern, hon fortsätter beskriva vad Nils ser på följande vis.

”Det var just Vättern, som gjorde det så vackert att se mot norr, därför att det såg ut, som om ett blått skimmer hade stigit upp från sjön och brett ut sig också över land. Lundar och höjder och taken och spirorna av Jönköpings stad, som skymtade fram på Vätterstranden, lågo omsvepta av ljust blått, som smekte ögat. Om det funnes länder i himmelen, skulle de väl också vara så där blåa, tänkte pojken och tyckte, att han hade fått en liten aning om hur det såg ut i paradiset.”

 

Till och med vinnaren av 2017 års Ironman 70.3 Jönköping Josh Amberger, kunde låta blir att titta lite extra under 9 mils tuff cykling upp och ner för höjderna.

“Jag kom på mig själv med att cykla och titta på alla små röda stugor och den fantastiska utsikten. Helt fantastiskt.”

Just den runda hittar du här, en fin 9-milare det med! Även om en triathlet nog aldrig stannar för en instagrambild?