Stories

Fem fantastiska vyer över Jönköping

I Selma Lagerlöfs bok ”Nils Holgerssons underbara resa” utgiven i två delar 1906-1907 kan vi läsa följande beskrivning om Jönköping/Huskvarna.

”Här såg landet ut, som om det skulle ha blivit utformat med största kärlek och omsorg. Åt det hållet syntes idel vackra berg, mjuka dalar och slingrande åar ända fram till den stora sjön Vättern, som låg isfri och skinande klar och lyste, som om den inte vore fylld med vatten, utan med blått ljus.

Det var just Vättern, som gjorde det så vackert att se mot norr, därför att det såg ut, som om ett blått skimmer hade stigit upp från sjön och brett ut sig också över land. Lundar och höjder och taken och spirorna av Jönköpings stad, som skymtade fram på Vätterstranden, lågo omsvepta av ljust blått, som smekte ögat. Om det funnes länder i himmelen, skulle de väl också vara så där blåa, tänkte pojken och tyckte, att han hade fått en liten aning om hur det såg ut i paradiset.”

Vi kan inte annat än att hålla med om Selmas beskrivning om hur vackra berg, mjuka dalar, slingrande åar gifter sig med underbara Vättern. Om du vill få en större förståelse för hur Nils Holgersson upplevde  Jönköping/Huskvarna när han flög in över vår natursköna stad har vi här listat 5 platser med fantastiska vyer. Dit du såklart tar dig på cykel.

#1 Gestra, Kaxholmen

#2 IKHP stugan, Huskvarna

#3 Skinnersdal, Skinnersdal

#4 Varakullen, Hovslätt

#5 Ebbarp, Bankeryd

Om du vill uppleva härliga vyer över Jönköping/Huskvarna rekommenderar vi att du cyklar till någon utav platserna ovan.