Stories

Välj och vraka, MTB för alla!

I och omkring Jönköping finns MTB-banor som använts vid Svenska Mästerskap, Nordiska Mästerskap och sist men inte minst Europeiska Mästerskapen. Det finns många banor, stigar, platser och rutter att upptäcka för MTB-cyklister och här nedan finns ett stort axplock. Jönköping/Huskvarna/Gränna med omnejd har fantastiska förutsättningar för mountainbike (och landsvägs-cykling för den delen). Att rada upp smultronstället för MTB-entusiaster utan att nämna Jönköping vore helt fel! Välkommen hit, här hittar du allt du behöver.

Det råder ingen brist på banor och stigar, men det gäller ju också att hitta dit. En liten sammanställning följer men här finns även kartan på var banorna håller hus. Via länkarna kan du läsa mer om respektive området. Uppdaterade över åren – det verkar ju tillkomma banor för varje år som går! Du hittar också lite fler ruttförslag för MTB här.

Hallbystugan – Levererar nu ännu fler kilometer MTB-bana än tidigare. Bland annat en riktigt fin milslinga som är markerad som röd kompletterar svarta, blåa och gröna slingor. Den svarta är den mest utmanande banan och bygger bland annat på SM-banan från 2014.  Det gröna spåret är perfekt för kidsen, platt och svängigt. En go pumptrack finns också på området. Här finns även den s.k. ”tekniken” (på den blåa slingan) – den får du inte missa! Området har även tuffa stigningar och en hel del byggda hopp och hinder. Här hänger du ett bra tag.

Huskvarnaberget – På IKHP har det körts både EM, SM, NM och SWE-cup i många år. Här bjuds på stendrop, rotiga partier och en och annan dödande stigning uppför slalombacken. Det kommer byggas en ny bikepark på området och det utvecklas hela tiden. Även här finns en stor pumptrack. Du hittar också starten på John Bauer-leden mot Gränna som är en trevlig utflykt på grus och stig. Läs mer om MTB på Huskvarnaberget. 2020 finns också en grön slinga på plats som komplement till de utmanande blåa, röda och svart-spåren.

Ett stenkast… bort finns ett relativt nytt MTB-område, Stensholms MTB-bana. Här finns det från riktigt stökiga utmaningar på svart slinga till mer humana spår för nybörjaren.

Nere i dalen i Huskvarna, närmare bestämt i Bråneryd finns också ett område under utveckling, ny MTB-slingor på G. 

Olsbobanan – sedan Cykellistan´s järngäng tog fram banan för alla, stor som liten, nybörjare som fartjagare. Ett varv på 13-20 minuter att köra det långa varvet (ca 5 km), en platt bana men med desto fler svängar! Det blir en del start/stopp med många kurvor som gör att du kan ha lungorna på utsidan om du ligger i men som sagt banan passar alla utan stora tekniska utmaningar och men ett fåtal små/korta uppförsbackar. Från Hallby kan du fint följa cykelbanan längs med riksväg 40 från Axamobadet, sen höger in mot Olsbo, en asfaltsväg, som efter någon km visar en skylt till banan in vänster på en grusväg.

Strömsberg – Strömsberg med omnejd är vackert och kuperat. Den inbitne kommer påpeka att det är naturresarvat – helt riktigt men från juni 2020 fins en uppmärkg MTB-slinga i området. Här är den dragningen. Fantastiskt fint område men (!) respektera var du får och inte får cykla och visa hänsyn. Tänk på att delar är naturreservat, det är anvisad väg/cykelled som gäller för cykling och du delar området med många andra flanörer. Vid Asecs (A6) golfbana finns också en del stig och letar du noga kommer du även hitta @a6trails (instagram) jumpzone.

I Strömsberg finns också den ikoniska backen upp till Skinnersdal (som du får cykla på), tuff med värd belöningen, den vackra vyn över Jönköping och Vättern. Härifrån fortsätter Södra Vätterleden till Banarp och vidare. Du kan förvisso fortsätta hela vägen till Mullsjö på leden, framförallt på grusväg men också lite stig och traktorväg.

Gränna – Ser man bortom Grennabygdens OK´s uppmärkta MTB-banor på Grännaberget så ses tecknen på att riktiga stignjutare, hittat hit. Välmejslade berms och hopp blandas med varsamt förbättrad naturlig singeltrack för att få precis rätt känsla. Någon har gjort det lilla extra för att få ut det bästa ur varje sväng. Så åk inte till Gränna för den vanliga MTB-banans skull utan se till att ha lite extra tid att ta reda på var stigarna leder, lämna de tighta bibsen hemma och tar fram cykelshortsen och endurohojen. Det har byggts till en rad fina flowiga trails av Ride&develop-teamet under 2020. Grymt!

Vista – platsen för en av Sveriges äldsta MTB-tävlingar som arrangerar Jönköpings CK, Vista Mountain (Västgötacupen). Grundbanan är så roligt flowig att man bara njuter. Utgå från Vistavallen och leta dig uppåt. Numera finns fler leder uppmärkta, olika svårighetsgrad men samma njutning! Här kan du läsa bloggaren och cyklisten Elna Dahlstrands inlägg om banan. (Strava)

Åsabadet MTB-bana, är det Norrahammar eller Taberg är frågan? Kanske är ovidkommande men vid Åsabadet finns hursom en liten slinga som är uppmärkt för MTB. Inte en av de längre banorna men lagom nivå och fungerar bra för den som är relativt ny på cykeln eller för den om vill dra på utan att tänka för mycket. I trakterna upp mot Sandseryd härifrån finns mer stig och leder att utforska.

Tenhult – Tenhult SOK. Riktigt trevlig, uppmärkt bana i Husvagnsmeckat. Blandad körning, även en rolig teknikdel och lite stenhäll så har absolut en plats på listan på ställen att besöka. Ca 10 km lång. Läs mer om Tenhults MTB-bana. 

Fler tips men som inte är uppmärkta:

Vattenledningsparken (och Stadsparken) – Runt om Vattenledningsparkens dammar och J-Södras träningsanläggning Odensberg finns många små stigar blandat med rejäla stigningar på bredare spår, det finns mycket att utforska på liten yta och nära stan. Träna din teknik över ötter och större sten vid Åsendammen. Fortsätter du neråt till banvallen mot Tokarps koloniområdet är den en kanonfin tur mot Hassafall och stigarna ovanför Hovslätt, även längs Tabergsån finns trevlig vattennära stig. Här en stadsnära tur som rekommenderas.

Ska du in till stan igen från Vattenledningsparken så ta vägen över Södra Vätterbygdens Folkhögskola. Utsikt och en stig som slutar nere på Bäckalyckan.

Torsviks, Taberg och Norrahammar – Vid Torsvik finns skymten av en bana en gång framkrattad av Thomas Bråhn (Team Öster Cykel), numera lite svårare att hitta. Liknar ingen av de andra områdena; tekniskt utmanande, att göra rätt linjeval och att trycka till rätt i de intensiva stigningarna är viktigt. Till och med lite utförskörning på kal stenhäll från toppen av stenbrottet i Torsvik. Mellan Torsvik, in mot Taberg och Norrahammar finns också en hel del fin stig och grusväg, tipset är sen att fortsätta längs Månsarpsjön och runt Tabergstopp.

Bankeryd – Området runt Bankerydsleden bjuder på många fina vyer. Tänk på att leden går igenom naturreservat så följ eventuella cykelförbud som gäller. Ett måste är att leta dig fram i morgonsolen på stigen längs med Vättern från Domsands sandstrand in till Jönköping för en frukost, eller vänd på det och cykla ut till Lands i Habo för söndagsbrunchen! Längst med Vättern finns också en trevlig runda.

Åka lite längre?

För den som vill åka lite längre Mullsjö så har Friluftsfrämjandet gjort i iordning en MTB-slinga som utgår ifrån Mullsjö Friluftshotell, 4 km och en 70 hm finns även en kortare och enklare slinga men också en bana för de flesta. Sedan finns mängder av roliga stigar och leder att njuta av runtomkring! Här hittar du banan på STRAVA. Vill man ta sig ännu lite längre så hittar ni minst 10 uppmärkta MTB-leder av olika svårighetsgrad samt en pumptrack i Isaberg och i Värnamo en grym SM-bana med mera!

Som alltid – visa hänsyn till andra naturnjutare, säg hej och fundera på när det är som mest lämpligt att cykla på en viss plats. Och vissa platser bör man inte cykla på alls såklart, känslig skog och naturresarvat (utanför uppmärkt väg). Avslutningsvis kan vi lova att det kommer blir ännu fler internationella race i Jönköping!