Världscupen fortsätter
En teknisk världscupbana med omgång 2 i Tjeckiens Hallby
Ni har möjligen sett de gulsvartfärgade klungorna som rullar på vägarna runt om i Sverige. Cyklister med fler syften än att bara på motion. Även i Jönköping finns det ett så kallat Team Rynkeby som snart ger sig av på sin cykelresa till Paris. Vi träffar Angelique Carlsson som är kapten för Team Jönköping.
Hej Angelique, kan du kort berätta om Team Rynkeby?
– Team Rynkeby är ett nordiskt välgörenhetsprojekt som varje år samlar in pengar till barn med cancer och deras familjer. Deltagarna är organiserade i olika lag som gemensamt cyklar ner till Paris. Team Rynkeby finns i 6 olika länder, består i år av 44 olika lag, 1750 cyklister och 450 servicedeltagare. Under ett års tid jobbar varje lag med insamlingen och sedan avslutas året med att cykla till Paris på en vecka.
Det är inte första gången du är med i Teamet, och nu är du kapten, berätta mer.
– Jag började cykla våren 2012 i samband med att jag kom med i Team Rynkeby Jönköping och fick hämta ut min första cykel, en gul Bianchi med frukt på. 2014 blev jag Vice Kapten för laget och efter två års uppehåll är jag nu tillbaks kapten och skall leda Team Jönköping ner till Paris.
Hur är årets Jönköpingslag organiserat?
– Laget består av 30 cyklister och 11 servicedeltagare. Alla deltagare betalar för sin resa d.v.s. allt material som cykel, kläder, boende, hemresa och alla omkostnader som kan tänkas komma på vägen. Vi har en teamkassa som vi jobbar till viss del mot sponsorer med, de som ger till teamkassan är insatta i att det är dit pengarna går. Det täcker omkostnader som färja och drivmedel på vägen till Paris. Det sköts vid sidan om insamlingen till fonden så inga frågetecken uppstår om vart pengarna hamnar.
Hur har era förberedelser sätt ut?
– Våra förberedelser kan egentligen delas in i två halvor, första halvan jobbar vi mycket med sponsring, olika samarbetspartners för att göra events och sprida information om projektet och Barncancer. I april får vi våra cyklar och då börjar andra halvan av projektet, då cyklisterna förbereder sig för utmaningen att cykla till Paris, medan serviceteamet får träna på sina grenar att ordna depåer och fixa med logistiken kring cyklingen.
På lördag bär det alltså iväg mot Paris, vad har ni att vänta er nu?
– Vägen till Paris brukar börja med en färjetur från Sverige till Tyskland. Vår rutt går via Hamburg och sydväst mot Holland, Belgien och Frankrike. I Belgien stöter vi på bergskedjan Ardennerna, en milstolpe är den berömda backen Mur De Huy som vi ska ta oss uppför. På toppen av den brukar olika lag mötas upp och fira halvtid på resan. Vi har en utmaning dag 6 då vi ska cykla 22 mil och besegra 2650 hm på en etapp. Sista dagen cyklar vi ca 10 mil in mot Paris där vi möter upp alla de andra lagen i en gemensam parad som kommer äga rum vi Prairie du Cercle Sud i år. Sammanlagt handlar det om 7 etapper och 115 mil.
Hur kan man som privatperson bidra till er insamling?
– Du kan skicka in ett bidrag genom att swisha din summa på nr 123 290 31 44 eller kanske ansöka till nästa års lag? Vi söker servicedeltagare och cyklister. Viktigast är att du har tiden och engagemanget att göra skillnad för någon annan och trivs att jobba tillsammans i ett lag. Cyklist hinner du bli under året, eller om du hellre hjälper till med logistiken.
Tillsist, vilka är dina bästa cykeltips i Jönköping?
– Oj, det är svårt, finns så många ju! Men jag har några favoritstråk, exempelvis mellan Karshult och Harphult, eller Hullaryd och Adelöv bort till Duvebo. Vägen över Skinnersdal till Barnarp, förbi Västrabysjön till Tenhult är alla vackra vägar som bör cyklas om man gillar landvägscykling. Sen är ju Sandserydsbacken bästa backen, lagom lutning och bra längd så man hinner komma in i sitt flow.
Tack för du tog dig tid Angelique, vi på Cycling Jönköping önskar dig och Teamet ett stort lycka till på resan ner till Paris!