ROUTES

Landsjön runt på MTB eller Gravel bike

Klassiska cykelturen runt Landsjön görs oftast med landsvägscykel. Oavsett om du är SM-medaljör, cykelflanör, kaffecyklist eller laddar upp inför Vätternrundan så nöts asfalten här en hel del. Men… det finns en hel del trevlig grusväg och stig i området så här kommer ett alternativ för grusvägscykling eller en mountainbike-tur med några backar att bita i och med möjlighet att snurra in på två närbelägna MTB-banor och delar av Bauerleden.

En bra utgångspunkt eller mål för de flesta cykelturer. Gravel bike eller MTB kan du givetvis hyra av Cycling Jönköping.

Ta med cykeln på bilen om du inte vill rulla hela vägen från stan,landa på någon av traktens cafeér och starta därifrån.  Om inte annat är IKHP på Huskvarnaberget en bra startpunkt. Rutten nedan, som är strax över 3 mil, gör avstamp på Rudenstams Café.

Inledningsvis måste vi rulla runt Vistakulle på den fina asfaltsträcken som en gång varit tågbana. Håll ögonen på vägen men stanna till och njut av utsikten!

Den allra mest klassiska delen runt Landsjön får du även på denna runda. Foto: Linda van dePavoordt

För att komma till grusvägarna som leder upp mellan Landsjön och Vättern leds du förbi Gårdsrosteriet och första delen av vägen runt Landsjön. Så småningom svänger rutten av på grusväg och traktorväg för en längre stigning uppför.

Skogen omsluter vägen på toppen av stigningen på västra sidan om Landsjön.

Med utsikten i ryggen och skogen tätt runt vägen så går grusvägarna uppför höjden. När det planar ut så passeras bland annat Mykinge Försöksgård, en intressant plats med stor betydelse för Tändsticksfabrikens utveckling. Här testades snabbväxande trädsorter för att optimera tillverkningen. Idag är gården i privat ägo men du kan övernatta på B&B och de tar emot guidade grupper vid förfrågan.

Inledning av en lång och tuff stigning uppför Jordstorp.

Efter ett antal grusvägar så leds rutten ner mot Skärstad, här inleds den abosolut tuffast stigningen på rundan, Jordstorp, häng i. Fortsättningen är fina grusvägar men om du vill vika av på stig istället så hittas även Bauerleden på samma sträcka för några goa avstickare på vägen mot Kaxholmen.

Utsikten från Gestra!

I Kaxholmen hittas den flowiga MTB-banan Vista, värt en runda. Härifrån blir det sedan grusväg och snäll stig i riktning mot Huskvarnaberget (passera Gestra först och glöm inte fota utsikten). Om du vill förlänga rundan så ta dig hela vägen till IKHP´s MTB-banor, rutten däremot, vikar av ner mot Landsjön igen innan dess och det är dags för en fika.

LADDA NER RUTTEN

LADDA NER RUTT