Stories

Världscupen i MTB drar igång igen!

Det har surrats ett bra tag och äntligen så drar Mercedes-Benz UCI Mountainbike World Cup igång för säsongen. Klassiska Albstadt i södra Tyskland står för åttonde gången som värd när det blir XCC (short-track) och XCO-race kommande helg. Vi greppar efter lite halmstrån som kanske kan koppla några av de svenska deltagarna till Jönköping men framförallt är det på sin plats att börja spana mot världscup-cirkusen eftersom det ju flaggats för kommande världscuprace i Huskvarna (2023), något som skulle bli den första WC-tävling inom cross-country som UCI förlägger i norden.

Helgen som gick stod Huskvarna värd för en XCO-tävling som blev generalrepetition för de flesta elit och U23 åkare som kommer tävla i Tyskland. För de svenska juniorer som också dyker upp i Albstadt (Junior World Cup Series) så blir det ingen mjukstart på säsongen, inga tävlingar har hittills fått genomföras i Sverige så de börjar med internationellt motstånd på allra högsta nivå.

Jenny Rissveds, Huskvarna. Photo: Chris Lanaway

Albstadt, ett tyskt Huskvarna?

Huskvarnaberget är välkänt för sin utsikt och tuffa tävlingsbana som bland annat användes under EM 2016. Albstadts tävlingsvarv har likheter med Huskvarnas då helgens 4,2 km långa XCO-varv (som körs i olika antal beroende på klass) har något lägre teknisk svårighetsgrad än övriga WC-banor (allt är relativt) men har rejält med stigning. Uppemot 190 hm per varv blir det för bland annat Jenny Rissveds och Emil Lindgren när de lämnat startfållan varav många höjdmeter är fördelade på två långa backar. De brantaste stigningarna når mellan 25-29 % i lutning men det innebär ju också rejält med roliga utförskörningar såklart. Exakt hur startlistorna kommer se ut inför helgen avgör rankingen och det har minst sagt varit olika möjligheter att samla UCI-poäng hittills i år. Startposition kommer definitivt ha påverkan på utgången, de som kör short track på fredagen kommer kunna påverka seedningen inför det kommande XCO-racet (de första tre startleden åtminstone). Nu är ju XCO-racet huvudeventet, men missa inte sändningen på RedBull-TV från XCC (short track) troligen blir det som ett kosläpp på raketbränsle, ger ju även världscuppoäng såklart.

Anders Ljungberg, tidigare förbundskapten i MTB och ansvarig för cyklingen på Sanda Idrottsgymnasium beskriver Albstadt som en ”fysisk bana som förvandlas från hyffsat lättåkt tekniskt vid torrt väder till superhal och förrädisk vid regn”. Vi kikar med spänning på helgens väderrapport!

Motstånd och möjligheter

Jenny Rissveds, regerande Olympiskt mästare, har givetvis hög kapacitet, cyklade ifrån alla i Huskvarna i helgen, men fick större delen av 2020 års säsong spolierad. Det var sjukdom inför första racet som sedan följdes av en krasch där hon skadade sig. Från 2019 har hon med sig en seger i världscupen och det ska bli otroligt spännande att se henne på banan igen, just i Albstadt där hon som U23 åkare tog både en seger och en andraplats. I damelitklassen får Jenny sällskap av bland annat SM-tvåan Emma Belforth, med otrolig kapacitet i klättringarna, hon får dock räkna med att få starta långt bak i startleden utan större mängd UCI-poäng ännu. En rejäl utmaning med många startande och en tight startloop. Fler som genomgår de obligatoriska corona-testerna är Sara Öberg och Linn Guztavzzon.

Eliten slipper däremot ställas mot Mona Mitterwallner som var hela två minuter före många av toppåkarna, bland annat Kate Courtney och Pauline Ferrnad Prevot, i Swiss Bike Cup i Leukarbad helgen som gick. Mona är nämligen U23-åkare och vann junior-VM guld så sent som i fjol! Men det kryllar givetvis av potentiella vinnare, Jolanda Neff, Evie Richards och unga Laura Stigger (vann i Albstadt som U23-åkare) för att nämna några. För den med bra minne så klingar kanske namnet Sina Frei bekant. Hon som nog tog rekordet uppför hela Strutsabacken och tog EM-guld (före Rissveds) då i U-23 klassen, vi sätter ett utropstecken för henne också.

Van der Poel vs Lindgren

Emil Lindgren (Serneke Allebike) gör världscupcomeback efter en paus från internationellt tävlande, väldigt kul att vi får respresentation på allra högsta nivå. Med 180+ i anmälningslistan och med få internationella poäng kommer Emil givetvis få jobba hårt långt bak i leden för att samla poäng för bättre utgångsläge i nästa race. Nu kan Albstadt (precis som 2019) bjussa på rätt blöta förhållanden och det vet vi att Emil hanterar riktigt bra. Han såg stabil ut i Huskvarna (där han också har gjort många träningspass under åren han reprensenterade IKHP), kunde kontrollera racet, frågan är nu hur mycket högre tempot blir till helgen.

Prägeln på många cykellopp brukar sättas av cykelgeniet Mathieu Van der Poel (NED) som är tillbaka på MTB. Det brukar ju inte spela någon roll vilken cykel eller underlag utan det är bara att hålla i hatten när MVP trycker på. Han ju ranking nummer 1 efter 2019 men valde andra cykelgrenar 2020 och därmed finns bör han inte finnas med i täten av starten, vi räknar dock med att han tar in några placeringar…Vi får specialstudera startlistorna när de kommer och se hur XCC-racet utspelar sig. Legenden Nino Schurter jagar rekordet för flest segrar i världscupen och Mathias Flückinger (SUI) vill återupprepa seger i Albstadt från 2019. Det går inte heller att glömma cyklister som Avancini (BRA), Sarrou (FRA) och vår granne från Danmark Simon Andreassen (även Sebastian Fini från Danmark är ett utropstecken men kanske inte i den absoluta täten). Tom Pidcock (GBR) är ytterligare ett namn som många flaggar för, inte helt oäven på landsväg för den delen och Tom vann även han i Leukarbad helgen som gick men nu är det tyngre gardet med i startlistan. Raketer som Samuel Gaze som kanske inte heller har rankingpoängen på sin sida kommer klättra allt efter som säsongen går.

Emil Lindgren, Huskvarna. Foto: Chris Lanaway

Det yngre gardet

I den vassa U23-klassen återfinns hela fyra svenska herrar, svenske U23-mästaren Vilgot Lindh, Oskar Lind (tvåa bakom Emil Lindgren i herrelitklassen i Huskvarna efter att i år tagit klivit upp från juniorklassen), André Eriksson som var 7:a på senior-SM 2020 och Hugo Eliasson som var på pallen under några riktigt bra insatser i fjol bland annat på Hallbyrundan i Jönköping. Bara att samla på sig internationell erfarenhet och rankingpoäng helt enkelt.

Glädjande är också att vi har hela fyra anmälda svenska damjuniorer; Agnes Abrahamsson, Tove Dandenell, Tilde Hylén (SM-Guld 2020) och Iza Härdelin. Det innebär att Sanda Idrottsgymnasium har en cyklist på plats i form av Tove Dandenell.

Svenska deltagare i Albstadt 7-9 maj

Världscupen kommer fortsätta i härliga Nove Mesto, Tjeckien senare i maj och där kommer startuppställningen med svenska åkare se lite annorlunda ut men i Albstadt tävlar följande;

Elit: Jenny Rissveds, Emil Lindgren, Sara Öberg, Emma Belforth, Linn Guztavzzon

U23: Vilgot Lindh, Oskar Lind, André Eriksson, Hugo Eliasson

Junior: Agnes Abrahamsson, Tove Dandenell, Tilde Hylén, Iza Härdelin

Program

Cross Country Short track (XCC) ca 20-25 racetid på enklare, full fart och lättare köra om. Enbart de högst seedande deltar.

Cross Country Olympic (XCO), racetid 75-90 minuter beroende på klass. Varvbana som körs 6-8 varv. Tekniska partier, hopp etc.

FREDAG 7 maj 2021

17:30: Short Track Women Elite (live på Red Bull TV)

18:15: Short Track Men Elite (live på Red Bull TV)

LÖRDAG 8 maj 2021

9:30: Cross-Country Junior World Series Men

11:15: Cross-Country Junior World Series Women

15:00: Cross-Country Men U23

16:30: Cross-Country Women U23

SÖNDAG 9 maj 2021

11:20: Cross-Country Women Elite (live på Red Bull TV)

14:35: Cross-Country Men Elite (live på Red Bull TV)

Se världscupen via RedBull-TV (elit/)