Stories

Fyra grusrundor du bör cykla i höst.

Hösten, eller ”de döda lövens årstid” som Italienarna kallar det. Efter landsvägs-VM är det många som riktar blickarna åt Italien och höstklassikern ”La classica delle foglie morte”, Giro di Lombardia som är ”proffsklungans” säsongsavslutning andra helgen i oktober. Och visst ska man fortsätta cykla nu! Du är troligen som starkast efter en lång cykelsäsong, bara vill ut och njuta av höstens färger eller är det kanske dags att prova på och se om cykel är något för dig (hyra cykel kan du göra här).

Tidig morgon mot Hok.

Apropå, Sykkel-VM som nyligen avslutades i Bergen, så var vi på Cycling Jönköping där och jobbade som volontärer, vilket du kan läsa mer om på VM-bloggen.

När man rullat asfalt, eller tuggat MTB-stig hela sommaren så tycker vi det passar perfekt med lite lugnare grusrundor så här års. Det finns något magiskt med från sadeln uppleva hur naturen skiftar från sommargrönt till härliga kulörer som gult, orange och rött. Här listar vi fyra grusrundor du inte ska missa i höst, med möjlighet till stärkande fika såklart.

NATURSKÖN GRUSRUNDA TILL HOK
En av våra absoluta favoriter när det kommer till grusrundor. Ut via Skinnersdal och Tenhult ner till Hok, där det passar bra med ett fikastopp för att sedan vända hem via Fängen och Tabergsdalen.

PÅ LUGNA GRUSVÄGAR TILL MULLSJÖ
Här leds du ut från Jönköping via klassiska Älgafall och håller dig på väldigt ensliga grusvägar till Mullsjö. I Mullsjö bör du stanna på och fika på Landsh, som har ett fantastiskt utbud av läckerheter. Hem från Mullsjö blir det återigen lugna och fina grusvägar och efter Habo väljer du om du vill rulla asfalt, grus eller varför inte delar av Bankerydsleden till Jönköping.

ÄLGAFALLSRUNDAN
Vägen över Älgafall är en av Jönköpings mest cyklade grusvägar. Runda erbjuder långa gruspartier som slingrar sig fram i varierat landskap, där passagen över Risbrodammen är en av höjdpunkterna och kanske en av de mest cykelinstagrammade passagerna i Jönköping.

EN RUNDA TILL GRÄNNA MED INSLAG AV GRUS
Naturskön runda i på varierande underlag, här byts asfalterade vägar med grusvägar omvartannat. Du kör ut från Huskvarna mot Landsjön för att sedan ta dig till Gränna via grusvägar över Hillinge och Röttle by. Är man i Gränna så fikar man såklart.Hemvägen börjar på asfalterade vägar tillbaka till Skärstad där du viker in på en grusväg som börjar med en lång backe upp till Lyckås, därifrån tar du dig till Gestra där du kommer få njuta av en fantastisk utsikt över Äppeldalen och Landsjön med Vättern som bakgrund.

Sätt dig inte på trainern riktigt ännu, hösten är en fantastisk tid att cykla på.