Stories

En vinterutmaning

En av de bättre cykelupplevelserna i Sverige är att cykla på vintern. Från Jönköping utgår såklart distansrundor varje helg men en cykeltur sticker ut lite extra under vintrarna. 

De smattrande dubbdäcken rullar plötsligt över från skrapad asfalt till helt snöbelagd väg. Plogbilen, saltet och gruset har här ännu inte gjort sitt. Dubbarna borrar sig stadigt ner i snön, ljudlöst. Den småländska skogen omsluter vägen. Den momentana tystnaden slår lock för öronen. Du har undrat hur det är att gå på moln. Morgonsolen värmer ansiktet, minus två grader och du konstaterar att den nya vinterjackan är helt perfekt för dagen. Kaffekokaren puttrar på fikastoppet runt nästa krök.

Sidvinden piskar i ansiktet och ger dig inte en meter gratis. Iskristallerna på kinderna byggs på vid varje utandning och äter sig sakta in i huden. Den iskalla slasken från saltsmält snö har börjat leta sig in i vinterskorna samtidigt som du börjar bli alltmer medveten om att cykeln kommer behöva en totalrenovering. Växlarna har fryst fast. Det är svårt att avgöra om smärtan i händerna beror på kyla eller den krampaktiga kampen att hålla cykeln på rätt köl i den spåriga snömodden. Du ler inombords, det bör finnas en bensinmack tre mil bort. Då är det dags att montera lamporna.

Mysig cykelmorgon utmed Vättern.

Oavsett ditt eget förhållande till att cykla på vintern (kanske vill du inte ut alls) finns en del utmaningar att spana in längre fram.

Abloc Winter Challenge

Cyklar runt Vättern på vintern? Abloc Winter Challenge går av stapeln för tredje gången den 28:e december. Start och stopp i Jönköping city. En extra krydda i vintercyklingen och distanspassens distanspass. Totalt 100 platser fördelat på tre olika fartgrupper; ”snabba-gruppen, mellan-gruppen och snygg-gruppen”. Service  mekaniker, mat, cykelställ styrs upp av organisatören. Tre fikastopp med kaffe, fika och all typ av energi för deltagarna att ladda med. 2015 bjöds det på rejält med snö medan 2016 års upplaga blev en barmarkstur. Frågan är vad vädrets makter levererar i år?

Festive500

Den som inte satsar alla kort på samma dag kan istället sprida ut sina cykeldagar och mil något mer. Årligen återkommande Rapha Festive 500 . 2010 så la Rapha ut en utmaning till sina kunder, cykla 50 mil på åtta dagar mellan julafton och nyårsafton, traditionen har fortsatt. Tusentals cyklister deltar världen över och kan också vinna priser efter att ha visat att du genomfört utmaningen. Så dags att planera jullovet helt enkelt.

Winter challenge 2015 innebar en hel del snö!

Det lilla extra – the Race

I fjol fick några deltagare i Winter Challenge för sig (bland annat Cyclings egen Calle Andersson) för sig att de 30+ milen runt Vättern inte räckte. Sagt och gjort, efter en stärkande middag efter målgången av Abloc Winter Challenge så la de till 20 mil till (och fick ihop en Festive500 på ett dygn…). Får man inte nog i år så har Abloc lagt till ytterligare ett event dagen efter Challenge. Den 29/12 är det dags för det allra första Abloc Winter Race på Tabergs Folkracebana, tävla på din vintercykel helt enkelt (kravet för att få delta i tävlingsklassen är att du ska ha cyklar Abloc Winter Challenge dagen innan). Mellan tävlingsheaten finns dock också utrymme för den som vill testa på då det blir motionslopp med samma upplägg (utan krav på att cyklat 30 mil dagen innan).

Fikapaus på distansrundornas distansrunda ”Vintervättern”.

Cykel plus minus…

Cyklar du själv mycket på vintern, inte bara för tränings skull och istället vill bidra till att generellt fler cyklar även då så kan du lägga energin på följande tävling; ”Cykel + Minus”. En ny innovationstävling som uppmuntrar kommunerna att ”släppa loss kreativiteten och hitta nya lösningar för att öka vintercyklingen”. Självklar kan kommunen behöva din hjälp!

Men, nu njuter vi av hösten som är kvar och laddar för många härliga snörundor! Med eller utan sol.

Bland de härligaste vägarna som finns att cykla på hittar du runt Taberg. Ta cykeln och kör race på folkracebanan 29/12!

Välkommen att cykla i Jönköping, inom kort kommer mer förslag på rundor som passar för höst och framförallt vintercykling. Cykel när det är som bäst i Sverige, säsongen har bara börjat!