ROUTES

Olsbo MTB

På västra sidan av Jönköping finns en hel del stigar, grusvägar såväl som MTB-banor som bör utforskas av den mountainbike-intresserade. Banan vid Olsbo, omkring 15 km från Jönköping centrum krattades fram 2014 av ett gäng entusiaster från den så kallade Cykellistan. Från början, innan Facebooks gruppfunktion blev till, var Cykellistan en välanvänd mailinglista för att samordna cykelrundor där de flesta Jönköpingscyklister fanns med. Du hittar Cykellistan än idag men som Facebooksida där du som besökare i stan givetvis kan ansluta dig för att följa med på utannonserade rundor för både landsväg och MTB.

Olsbo-banan bjuder på böljande singletrack och många svängar som gör att det kan bli en skön utmaning för både hjärta och teknik. Här krävs det att du håller igång tramporna och jobbar med hela kroppen om det ska få fort. Varvet är strax över 5 kilometer långt och är helt naturligt byggd. Ett fåtal korta små uppförsbackar men i övrigt är det platt vilket gör att det är en mountainbikebana som verkligen passar gammal och ung, nybörjare såväl som fartjagare. Det blir en hel del start & stopp med många kurvor som gör att du kan ha lungorna på utsidan om du ligger i.

Rallarleden, cykelled Sverige, MTB Mountainbike
Rallarleden, en fin MTB tur mellan Jönköping och Bottnaryd.

Olsbo hittas genom att följa cykelbanan längs med riksväg 40 från Axamobadet, där du såklart kan parkera och rulla vidare utåt. Från Hallbystugan som också bjuder på goda möjligheter för MTB kan du följa den så kallade Rallarleden som tar dig fram till skylten mot Olsbo, vik in höger och följ asfaltsvägen någon kilometer innan en skylt visar dig in vänster mot banan. Parkeringsmöjligheter finns det gott om och du kan också ta bilen från riksväg 40 in mot Olsbo.

MTB på banvall i Sverige, mountainbike mellan Jönköping och Ulricehamn
Fint rull på MTB på banvall mellan Jönköping och Bottnaryd.

Det finns såklart flera fina alternativt att ta dig till och från Olsbo-banan från Jönköping eller andra områden, här får du njuta av både banvall och Jönköpingscyklisternas favoritgrusväg. Fler rutter kommer för dig som vill njuta av mountainbike när det är som bäst. 

LADDA NER RUTTEN

LADDA NER RUTT