ROUTES

MTB Torsvik & Taberg med omnejd

Ett område som bjuder på gott och blandat för MTB-njutare är Taberg med omnejd. Från logistikområdet vid Torsvik, västerut mot Taberg, vidare mot Månsarp eller Norrahammar går det att snurra länge på både stig och fina grusvägar. Mountainbike med variation.

MTB Mountainbike Sweden Taberg
En skönt dropp i Torsvik där det gäller att hålla sig långt bakom sadeln.

Från Torsvik, ett av Sveriges logistikcentrum, breder ett annat härlig transportnät ut sig, mer anpassat för cyklister. Grusvägar och stigar leder västerut mot Taberg, Månsarp och Norrahammar, perfekta för mountainbike-entusiasten.

Vid stenbrottet, allra närmast Torsviksområdet gjordes för ett par år sedan en enklare uppmärkning av en MTB-bana (nyligen uppdaterad med vita små pilar på träden). Numera går det stigar på kors och tvärs då det är ett flitigt använt område även för Trial (på MC). Det gör att du får en annorlunda typ av mountainbike-stig jämfört med andra områden i Jönköpingstrakten.

Märkningen på Torsviksbanan. Foto och banmästare: Thomas Bråhn.

Här gäller det att göra rätt linjeval över sten och rötter och verkligen trycka på vid rätt tillfälle i de intensiva stigningarna. Det bjuds även på lite utförskörning på kal stenhäll från toppen av stenbrottet. Här går det att stanna en stund, framförallt för att utmana sig själv och varandra.

På mountainbike är det sedan skönt att rulla ur på några av de fina grusvägarna längs Tahesjön, och det bjuds även på en del stig i området, även ut mot Granarp. I Taberg finns ett trevligt fikastopp i form av Konditori Rosetten om du inte orkar leta dig upp på Tabergstoppen.

En kopp kaffe på Tabergs topp.

Alternativt kan du från Tahesjön ände ta en stig i riktning mot Norrahammar, över järnvägsspåren, finns några härlig MTB-segment där. Väl i Norrahammar, stanna till vid Åsasjön och snurra i skogen på andra sidan vägen från badet.

Här finns ytterligare en MTB-bana uppmärkt.

Skulle du efter kaffestoppet i Taberg istället vilja ha mer vacker stig så ta turen mot Månsarp (längs Månsarpsjön) och leta dig tillbaka i riktning Jönköping på grusväg eller stig.

Starten på MTB-spåren i Norrahammar/Taberg, Åsasjön, Jönköping, Sverige

Taberg med omnejd bjuder på varierad mountainbike och det är relativt lätt att hitta runt. Fler rutter kommer inom kort!

LADDA NER RUTTEN

LADDA NER RUTT