ROUTES

MTB i vattenkanten

Starta dagen med att rulla ut från Jönköping på mountainbiken längs med Vätterns västra strandlinje. Rundan tar dig först på vacker cykelväg fram till ca 4 km där du viker av på en stig som går precis längs med Vättern. Cykelturen bli mellan 4 till 5 mil med blandad terräng; stig och grusväg och något asfalts-parti. De första 15 km när du Vättern till höger om cykeln är det svårt att hålla ögonen på stigen.

Vackraste cykelrutten i Sverige? Längs med Vätterns strand.
Sveriges vackraste cykelväg?

Fram till Trånghalla blandas stig och lite grusväg, ett lyft får du räkna med då stigen går via en gammal inhängnad. Genom Trånghalla är det sedan ett stycke med asfalt innan en härlig stig tar vid som inleds vid den så kallade Tjuvnabben där du kan begrunda livet.

Tjuvanabben och meningen med livet.

Efter Tjuvanabben så är det grymt rolig stig som tar dig de sista 4 kilometrarna till båthamnen i Domsand. Domsand bjuder också på härlig sandstrand och det kan vara läge för ett bad. På vägen dit passerar du KFUM-gården Vidablick där du såklart skulle kunna passa på att testa någon av deras höghöjdsutmaningar.

Från Domsand som du kan passera bland annat över en träbro så börjar den längsta stigningen på rundan, upp mot Ebbarp.

Domsands Båthamn

För den som vill mata på finns såklart ett Strava-segment uppför backen. Belöningen är en strålande vy över Vättern. Från toppen fortsätter du lätt till vänster och letar dig längst stigar och leder mot Risbro-dammen.

Ebbarp med en annan typ av cykel…

Nu följer du delar av Bankerydsleden, visa hänsyn, och kommer sedan följa grus och asfaltsvägar in mot stan där du återigen får syn på Vättern. Följ höjden och ta dig mot Stadsparken, följ stigarna förbi Södra Vätterbygdens Folkhögskola och avrunda med lite vyer i Vattenledningsparken, där du har ett fint utbud med stig att utforska.

Vattenledningsparken en stadsnära pärla.

En mountainbike-runda som såklart kan räcka att följa ut till Bankeryd och upp till Ebbarp för att sedan leta dig tillbaka till Bankeryd och en fika på konditoriet innan du viker hemåt på cykeln till stan. Ha en go tur!

Notera:

Fik i Bankeryd – det är Landhs som gäller.

Lägergården Vidablick, varför inte boka in er på ett äventyr.

* Domsands strand och camping, en grymt fin sandstrand.

* Visa hänsyn, du delar naturen med andra!

LADDA NER RUTTEN

LADDA NER RUTT