ROUTES

Ironman 70.3 Jönköping

I juli varje år genomförs Ironman 70.3 i Jönköping, med över 2000 deltagare från hela världen på startlinjen. Deltagarna ska under tävlingen ta sig genom 1.9 kilometer simning, 90.1 kilometer cykling och 20.1 kilometer löpning. Nu intresserar vi oss mest för cyklingen ska sägas, en rutt som leverar en av de mest natursköna Ironman-banorna i Sverige. Vi låter citatet från 2017 års vinnare i herrklassen Josh Amberge tala för sig själv.

”Banan var helt overklig. En av de bästa banorna jag någonsin har tävlat på. Vattnet var så rent, cykelvägarna så vackra. Jag kom på mig själv med att cykla och titta på alla små röda stugor och den fantastiska utsikten. Helt fantastiskt.” 

Ironman Jönköping
Tuff start med klättringen upp till Hakarp via Ådalsvägen.

Dragningen av den 90.1 km långa cykelrundan har arrangören lyckats utmärkt med. Det är också en sträcka som passar utmärkt som ett distanspass alla dagar i veckan.

Rundan inleds ut ur stan via Norra Strandgatan, mot Rosenlund. Siktet är inställt på Huskvarna där banans tuffaste klättring tar vid och den slingrande Ådalsvägen tar dig hela vägen upp till Hakarp och avslutas med ett par fina serpentinsvängar. Sikta på ett jämnt tempo uppför den här lagom branta backen.

Ironman Jönköping
Härlig utförskörning med efterföljande raksträcka ner mot Ramsjöholm.

Vid Hakarpsrondellen viker du av mot Ramsjöholm och här cyklar på mindre och småkuperade vägar där det gäller att hitta rätt tempo. Sista biten ner mot Ramsjöholm är en fin utförskörning där det är lage att ta fart och behålla den på den efterföljande långa raksträckan.

Ironman Jönköping
Vägen mot Vireda.

I Svarrtorp vänder rutten i riktning mot Lekeryd och rullar på ett par kilometer innan det är dags för en U-sväng där Vireda blir det nya målet. Här är det en något större väg med flera långa och platta sträckor. Se dock upp med orken då de långa raksträckorna också gömmer ett gäng mindre backar som kan suga musten ur benen.

Ironman Jönköping
Småländsk idyll i Vireda.

Glöm inte att njuta av omgivningen då vägarna bjuder på ett idylliskt småländskt landskap med många röda stugor med vita knutar.I Vireda viker du av mot Ören, Bunn och Ölmstad, en sträcka som vi håller som en av de finaste i Jönköping. Sjönära cykling som varvas med trollska Bauerskogar.

Ironman Jönköping
I Vireda vänder du hem igen mot Ören och Bunn.
Vägen mellan Vireda och Ölmstad förbi Ören och Bunn håller vi som en va Jönköpings vackraste cykelvägar.
Ironman Jönköping
De trollska Bauerskogarna.

I Ölmstad blir det klassisk Vätternrunda-väg mot Kaxholmen och du möts av två backar som lätt kan upplevas som sega. På toppen av andra backen vänder det dock ner mot Skärstad och med en längre utförskörning, härliga vyer över Äppledalen och läge att skaka ur benen inför avslutningen.

Ironman Jönköping
Härligt utförskörning ner mot Skärstad.

I botten på Kaxholmsbacken viker rutten av mot Vista Kulle och återigen en härlig vy över Vättern. Härifrån är det bara några kilometer kvar till Huskvarna och det kan upplevas nära till mål. Låt dig inte luras, det är längre än du tror till Jönköping och ytterliger ett par mindre backar ska passeras som kan få de starkaste benen att surna till.

Ironman Jönköping
Magiska vyer över Vättern vid Vistakulle.

Cyklingen som erbjuds under Ironman 70.3 Jönköping är magisk, alla dagar i veckan, en svensk klassiker redan nu och en tävling som tog hem IRONMANS Athlete´s Choice Awards 2017, det vill säga det som flest skulle rekommendea till en vän. Vi rekommenderar iallafall cykelrutten!

LADDA NER RUTTEN

LADDA NER RUTT