ROUTES

En bit MTB-historia

I och omkring Jönköping och Huskvarna finns MTB-banor som under åren använts vid svenska, nordiska och sist men inte minst europeiska mästerskap. Det finns också en bana som är del av mountainbikens tidiga tävlingshistoria. Vackert placerad i lövskogen på höjderna vid Kaxholmen, ovanför Landsjön och Vättern, ligger Vista-banan.

Besök härliga Vista MTB-bana i Kaxholmen.

Det här är vaggan för en av Sveriges “äldsta” mountainbike-tävlingar, den så kallade Vista Mountain. Tävlingen avslutar fortfarande, traditionsenligt, Västgötacupen (en av Sveriges största MTB-cuper) och därmed, på ett sätt, MTB-säsongen. Tävlingen går av stapeln i början av oktober men att cykla här när det börjar grönska och vitsipporna slår ut gör såklart banan värd ett besök ett antal gånger under året!

Vista Mountain anordnades för första gången 13/10 1990 och var därmed en av de första MTB-tävlingarna i Sverige. Erkki Salmninen och Sven-Olof Johansson såg till att det blev av och det hela var ett samarbete mellan IK Vista och kultklubben CK Revanche. Idag är det dock Jönköpings CK som har hand om arrangemanget medan IK Vista sköter löp- och cykelspåren runt Vistavallen. Oskar Lund har gjort en stor insats att märka upp och förbättra banan på senare år.

Banan då? Det här är en riktigt härlig upplevelse. Både för nya MTB-cyklister och de mer erfarna. Vista brukar beskrivas som att den har “flow” och från banans högsta punkt så är det en ren njutning bland doserade kurvor, singeltrack och små hopp och gupp. Såklart finns några utmanande backar på vägen runt. Till skillnad från till exempel Hallbystugans och IKHP´s tuffaste spår finns här mindre tekniskt svåra hinder och det är en bana som är “old school” där naturen, förutom på någon plats, används för att locka MTB-entusiasten till ett leende. Fler bilder från banan hittar ni på Elna Dahlstrands blogg.

Cykla, eller ta bilen, från Huskvarna gör du snabbast med Skärstadsvägen, längs med E4:an, där du passerar både Brunstorps Trådgårdscafé, Rudenstams Bär&Frukt och själva Kaxholmen. Parkera vid Vistavallen och rakt över vägen finns en anslutningsstig rakt uppåt till elljusspåren där du viker höger och efter ytterligare en brant backe är du framme vid första banmarkeringen.

LADDA NER RUTTEN

LADDA NER RUTT