Landsväg
Här finns våra cykelrutter för landsvägscykling med olika längd och utgångspunkter. För tempo, fikadistans eller Vätternrundan-träning. v
Mountainbike med fullgung i Gränna, en pärla i dubbel bemärkelse.
Att cykla till Gränna på landsvägscykeln går alldeles utmärkt, men efter ett kaffestopp och en polkagris bland de mysiga trähusen så tar sig landsvägscyklisten, för det mesta, sig vidare mot Uppgrenna eller österut. Har du däremot en mountainbike med dig, allra helst en enduro-hoj eller annan heldämpad modell, kommer du upptäcka att det finns anledning att stanna!
Ser man bortom Grennabygdens OK´s nyligen utplacerade markeringar för att visa besökare runt den vanliga MTB-leden på Grännaberget så ses tecknen på att riktiga stignjutare sedan länge hittat hit. Välmejslade berms och hopp blandas med varsamt förbättrad naturlig singeltrack för att få precis rätt känsla. Någon har gjort det lilla extra för att få ut det bästa ur varje sväng. Så åk inte till Gränna för den vanliga MTB-banans skull utan se till att ha lite extra tid att ta reda på var stigarna leder, lämna de tighta bibsen hemma och tar fram cykelshortsen. Grännaberget med omnejd, skulle kunna bjuda på 200 höjdmeter om du gör allt rätt. Men missa ändå inte Kaffestugan på Grännaberget och en räkmacka värd en paus!
Om det är något trolskt överlag i skogarna runtomkring Småland får cyklisten i Gränna snarare känslan av djungel. En härlig kontrast. I filmen ovan är det höst, vinterstämning i slutet av november. Men hur kul ser det inte ut ändå?!
En stignjutare
I somras träffade vi Stefan Lönngren (Gränna MTB Trails) i Gränna och fick oss en liten pratstund och djungelcykling. Stefan har landat som sommarbo i Gränna, från Stockholm, men med flera år i de svenska fjällen, där tillgången på enduro-cykling såklart var bra.
– Jag hade tur, som kom i form av ett fritidshus som gjorde att jag började cykla i Gränna 2013. De två första cyklade jag nästan bara själv, utforskade. Det var då jag med stigande förvåning insåg Grännas potential. Med en dåres envishet har jag hittat de flesta stigar som finns, men hittar fortfarande nytt.
Det visade sig vara fler som gömde sig i skogen (riktigt duktiga MTB-cyklister ska tilläggas) och stigar som vuxit igen har fått nytt liv, det finns ett helt nät av möjlig vägar att utforska. – 100 år gammal taggtråd gör också ont och delar av Grännaberget är en riktig djungel, fortsätter Stefan. Vill du nöta på MTB-banan går det att hitta runt själv, om du mest cyklar XC. Klart är dock att om du själv ska leta stig behöver du ordentligt med tid.
– Vill du ha hela kakan effektivt serverad så cyklar du med mig som guide. Då är chansen stor att du kommer hit fler gånger, avslutar Stefan.
MTB-banan som är uppmärkt i Gränna har några enduro-inslag, eller så kan man kanske säga att vissa av endurostigarna fick inslag av XCO-cykling när just Grennabygdens bansträckningen kom till. Hursom läs mer om mountainbike och cykling i Gränna här hos Elna Dahlstrand med fokus på MTB-banan som hittas från fikastugan på Grännaberget och motionsspåret där. Men de riktiga MTB-pärlorna i Gränna får ni helt enkelt ge er ut och upptäcka när vädret tillåter! Kartor från Grännabygdens OK på MTB-banorna hittas här.
Här finns våra cykelrutter för landsvägscykling med olika längd och utgångspunkter. För tempo, fikadistans eller Vätternrundan-träning. v
Här finns alla rutter för mountainbike samt MTB-banor i Jönköping, Gränna & Huskvarna med omnejd. Småland + MTB = sant
Grusvägar och rundor för härlig cykling med äventyrliga inslag. Gravel & adventure cycling tar dig nära naturen.