Stories

Spännande cykelhelg i Jönköping

Vi ser fram emot en skön cykelhelg i Jönköping 6-7 oktober, späckad med mountainbike. Vi laddar med lite lätt uppsnack då det är dags att avgöra Västgötacupen med de två sista, av totalt tolv, deltävlingarna. Skådeplatsen blir Jönköping och en dubbelhelg med tävlingar på Vistabanan i Kaxholmen utanför Huskvarna under lördagen och vid Hallbystugan i Axamoterrängen på söndagen. Vi ser några av Sveriges bästa men också blivande cyklister!  Längre ner hittar ni lite mer om cupen samt läget i de respekive klasserna inför avslutningen. 

Martin Setterberg på Vistabana. Foto: Eskil Laago

Västgötacupen?

Västgötacupen tänker ni, Jönköping ligger väl i Småland? Jo rent historiskt får vi nog gå tillbaka till 1200-talet och en nyvald konungs Eriksgata för att hitta en geografisk koppling. Vid Talavid i Jönköping, där Junebäcken, mynnar ut i Vättern skedde en växling av följe (gisslan) för den då nytillsatte kungen på dennes resa runt landskapen för att bekräftas av alla lagmän. Utbytet gjordes vid Talavid mellan östgötar och just västgötar (Småland som begrepp fanns alltså inte…). Junebäcken och dåtidens Junakøpung har gett namn till Jönköping, så ni är med. Slut på historielektionen.

Nu har förvisso inte Västgötacupen anor från medeltiden men trots allt är det en cup som varit med länge i MTB-Sverige. Västgötacupen startade upp med fokus för att stimulera ungdomar att börja köra mer MTB och få fler regionala tävlingar. Numera är det många åldersklasser som deltar, från nybörjare till elit, men glädjande är såklart att ungdomsklasserna alltjämt är de största till antalet. När den startade och varför den kom till Jönköping, det får någon annan reda ut åt oss! Men en okvalificerad gissning är att cupen startade upp runt 2000 och kom till Jönköping runt 2005-06…

Besök härliga Vista MTB-bana i Kaxholmen.

Rätt resultat

Cupavslutningen då, jo totalt vinner den som har samlat ihop flest poäng, sammanlagt räknas 9 av 12 deltävlingar (MAXI-start 8 av 12 deltävlingar) sett över hela säsongen. Det körs race för nybörjare, Pojkar/Flickor 10-12 (ingen cupsammanställning), 13-14, 15-16 och sedan Junior, Elit och Mastersklasser (H/D 30,40,50) och en extra Seniorklass. Maxistart innebär att klasserna Elit, junior och Master30 (dam/herr separat) startar tillsammans och dessa utgör en separat pall.

Det finns ju en hel del att hoppas på för oss som håller tummarna för de lokala hoppen från Jönköping och Huskvarna! Två race innebär alltså en hel del poäng att köra om, samt att det då, om cyklisten kört fler än 9 race, kan innebära att det blir vissa justeringar när de sämsta placeringarna räknas bort i totalresultatet. Lördag kväll klarnar förhoppningsvis läget inför att de sista poängen ska fördelas på söndagen. Givetvis så kommer det köras för pallplatser i de enskilda loppen, vi kikar lite i startlistorna, totalen och funderar på hur det kan komma att gå.

Hallby finest!

Läget inför racen

Elit

Fjolårsvinnaren på Vistabanan, Sara Öberg, är tillbaka på startlinjen, hon får räkna med tufft motstånd. Hanna Millved leder cupen och ser ut att säkra totalen om hon kör som planerat i helgen. Flera medaljörer från Hallbyrundan och Vista Mountain 2017, Cassandra Öhman, Sandra Backman och Ida Wånggren är tillbaka i år, iallafall någon av dagarna. Lokala hopp är Sofia Ekdahl (trea i totalen just nu från Hallby) och Elin Hellgren (IKHP). Merve Müller-Odby är den som ligger närmast efter Millved i totalen men det är mycket matematik som ska gå i lås för att ta sig förbi.

Att hålla koll på: Samtliga får se upp för Ingrid Kjellström som knep andraplatsen totalt i Huskvarna MTB-Tour för en dryg månad sen.

På herrelitsidan ser vi det som inofficiellt distriktsmästerskap när Anders Ljungberg och Mikael Stjernquist, båda IKHP, radar upp sig för start på lördag. I fjol blev det vinst för Stjernqvist före Ljungberg. Trea då var en halvskadad EM-medaljör i form av Martin Setterberg, Hallby. Han står givetvis inte på startlinjen för att vara sämre i år. Vem är snabbast i stan? Det kommer bli spurt från start till mål.

Nu får de ju inte fightas helt ostört. Leder cupen gör Jesper Svensson, Skövde (Setterberg var före honom i senaste deltävlingen) och till start kommer fler med topp-10 placeringar från SM, samt Dennis Wahlqvist, Serneke, som haft lite semester ett tag men är nog redigt cykelsugen. Jesper Svensson tog hem tävlingen vid Hallbystugan i fjol före Setterberg och Stjernquist, så som vanligt avgör dagsform det mesta.

Att hålla koll på: Erik Bergström Frisk, kanske inte gör så många timmar på mountainbike, men flyger fram på landsvägscykeln. Adam Gustavsson, Eksjö har också visat att han kan trycka på rejält, tex. under prologen på Huskvarna MTB-tour.

Elin Hellgren, IKHP. Foto: Andreas Sandin
Junior

På damjuniorsidan blir det tyvärr inte många startande, dock fightas de i den så kallade maxistarten mot Damelit och Damer30. Saga Molin är helt klart Sveriges bästa damjunior och tävlar även i världscupen. Hon kommer alltså köra ifrån flera av sina äldre konkurrenter. På herrjuniorsidan gör bland annat topp-tre från SM upp; Vilgot Lindh (Härnösand), Hugo Eliasson (Varberg) och Albin Pettersson (IKHP). Inte många race som juniorer kvar för flera av dessa herrar. Kommer gå riktigt fort och de kommer såklart även besegra några i elitklassen. I totalen har Hugo Eliasson en bra gap ner till tvåan och trean, Daniel Adamsson (Mariestad) och André Eriksson (Varberg).

Ungomsklasserna

I Pojkar 13-14 har vi säsongens mest överlägsne i cupen, Hugo Sandin (IKHP), 8 vinster i de 8 lopp han kört. Han tog även ett fint SM-guld. De två race han inte deltagit i under Västgötacupen tog klubbkompisen Måns Eliasson hand om segern, även han tog medalj på SM, ett silver. De jagas närmast i totalen av Edvin Elofsson (Mjölby). Klassen har 57 deltagare föranmälda till lördag, det kommer blir grymt kul att se dem gasa iväg! Vad gäller F13-14 är Maja Hedrén (Varberg) är i topp i cupen före Agnes Abrahmasson (CK Master) och Tilde Evaldsson (Kvänum). I F15-16 har vi Amanda Zachariasson (Uddevalla) en bit före Linn Palmberg (Hammaren) och Ida Ossiansson (Kvänum) i sammanställningen. Linn saknar ett par tävlingar i totalen och kan jobba sig förbi. De utmanas alla i helgens race av Alva Casserstedt (CK Natén) som tog hem SM-guldet i klassen under sommaren. Härlig att se så många på plats! I P15-16 har vi Samuel Örnborg (Varberg) i topp följt av Erik Zälle (Kvänum) och Oscar Lind (Uddevalla). Med nästan 40 cyklister i klassen är det såklart ett getingbo oavsett. Håll koll på Viktor Lindquist (Kolmården), SM-vinnaren. Varberg har flertalet cyklister som brukar vara med i toppen och pallplatserna har fördelats på många under året. Upplagt för spännande race är det definivt!

Kämpa!
Master 30

Cupledaren Tommy Evaldsson (Kvänum) gjorde som man bör när man leder cupen, anmälde sig sist av alla. Det ska mycket till för att Tommy släpper till någon annan till totalvinsten, här kan ju dock en DNF eller annat ställa till det då det är nio deltävlingar som ska räknas samman, varav Evaldsson just nu kört åtta. I fjol var Stefan Stolpe (IKHP) högst på pallen på Vistabanan (han har större vader och troligen större lungor i år), undertecknad blev då slagen med nån centimeter i spurten. Evaldsson tog en tredjeplats då men segrade på Hallbyrundan, en bana som kanske passade honom ännu bättre. Fredrik ”all-in”Funk (Mariestad) nosar i hasorna i totalen, det skiljer inte många poäng just nu, dock är det ”en match mindre spelad” för Evaldsson. Simon Kellén på tredjeplatsen (Trasten) och Carl Andén (Ulricehamn) är några att annars hålla extra koll på, Kellén kan avancera uppåt. På damsidan har vi på lördag Elna Dahlstrand och Marie Andersson i startfållan, båda tävlar för IKHP och gjort sina timmar på Vistabanan givetvis. Andersson var snabbast av alla under fjolårets Vista Mountain. Sabina Wetterlund har dock en stabil ledning i cupsammanställningen före Frida Lindén (Ck Master). Håll även ett vakande öga på Lisa Hällsten (OK Tyr) som kommer utmana på lördag.

Övriga veteranklasser

I Damer40 är det Ulrika Larsson (Kungälv) som regerar i cuptotalen men räkna med att Jenny Norden (Hallby) kommer ta sig närmre efter helgens race. Norden kommer få kämpa mot framförallt Jitka Havlik (Vårgårda). I D50 har Ulrika Krona gjort rent hus och tagit 7 segrar. Hon kommer få slåss mot Ulrika Wånggren, som förutom sina landsvägsmeriter har MTBSM-medaljer som veteran. Herrar40 är ingen lek. Trots god stämning i startfållan och efter målgång är det en av de tuffaste klasserna då många har kapacitet att vara med där framme. Jonas Wärnehall (Rigor) toppar cupen före Mika Lindberg (Mariestad) och Jim Fransson (Skövde). Wärnehall verkar vila på lördag, efter hans fem raka vinster ser det ut att bli någon annan på toppen av podiet. Håll koll på alltid farlige Gunnar Töjren (Norrtälje). Sen är Jens Petterson, etta på Vista i fjol (IKHP) och Jonas Palmberg säkert sugna på att visa var skåpet ska stå. I H50 så är det lokalt i toppen i cupen genom Göran Johansson (IKHP) som håller ut före Jyrki Tehro och världsmästaren Tommy Olsson (IFK Sala). Det ska dock mycket till för att någon ska slå Olsson iklädd världsmästartröjan i helgen. I H60 är det Magnus Thomasson (Ulricehamn) som stoltserar som cupmästare. I den stora klassen Herrar Senior, så håller Henrik Rönnmark undan för David Eriksson (IKHP) och Emil Åsebrant (Hallby) i totalen. Eriksson har en växel som skulle funka i fler klasser än senior för den delen och lär ha smyggnuggat på varenda genväg på Vistabanan. Se upp för Jimmy Kleveros (Trollhättan) och Daniel Bash (CK Sportson Jönköping).

Mer cykel i Jönköping framöver: Wåffelcrossen 14/10!

Får se om undertecknad slänger in en efteranmälan till Vista Mountain. Annars så ses vi på söndag, eller ja, ni får i alla fall höra min röst då jag får ta speaker-rollen under Hallbyrundan. Tävlingarna pågår i princip 9-16 varje dag. Här finns info om Vista MTN och info om Hallbyrundan. 

Ni som är på besök i stan hittar mer möjligheter till den bästa mountainbike i Jönköping, Huskvarna här på siten! Vi tycker ju det är bland det bästa Sverige kan erbjuda vad gäller cykling och mountainbike…