Stories

Fokusera på studier & mountainbike i Jönköping!

Att det är bra förutsättning för cykling i Jönköping, oavsett om det är för landsvägscykeln, cyclocrossen eller mountainbiken, vet vi sedan tidigare. Glädjande nog ges nu också möjlighet för unga cyklister att kombinera studier och cykling på gymnaisenivå på Sandagymnasiet genom en ny nationell idrottsutbildning med inriktning MTB! Den som vill söka till kommande läsår gör det senast 1/12 2018. 

Vyerna från Huskvarnaberget. Foto: Andreas Sandin

Mountainbike blir nytillskott 2019/20

Sandagymnaiset har i många år bedrivit elitidrottsutbildning på skoltid. Upp emot 15 olika idrotter finns som utbildningsalternativ på nationell nivå; bland annat basket, badminton, ishockey, innebandy, orientering och rodd. Här tillkommer nu Mountainbike nästa år vilket såklart är extra glädjande med de förutsättningar som finns i Jönköping/Huskvarna.

Varför Sanda? 

Förutom anläggningen och den erfarenhet som finns på Sanda kommer mycket av cykelträningen ske på Huskvarnaberget, som bland annat stått värd för mountainbike-SM såväl som EM. Därtill finns 7 MTB-banor till, bara i kommunen, att nyttja och ännu fler om vi kikar mot Mullsjö, Isaberg och Värnamo.

Vidare får man som cyklist utifrån tillgång till elevboendet Majstången där frukost och middag ingår i konceptet. Där bor man med andra idrottselever bara ett stenkast från skolan. Sanda har även ett toppmodernt gym och funktionsträningssal som idrottseleverna har tillgång till. Extra mellanmål, för hunriga cyklister, serveras även tisdagar och torsdagar.

Erfaren coach 

Den tidigare förbundskaptenen Anders Ljungberg, som även varit proffs i Tyskland, kommer leda arbetet med den nya inriktningen.

”Jag kommer bistå med all kraft jag har, men det är såklart upp till cyklisten att göra jobbet. Cykel är en sport som kräver många timmar för att man ska lyckas. Jag hjälper till så att dessa timmar hamnar på rätt sak!”

Så här skriver Sanda MTB själva om upplägget

”På Sanda MTB får du professionell träning och vägledning i din utveckling inom alla områden; tekniskt, taktiskt, fysiskt och mentalt…För att utvecklas optimalt krävs utmaningar och stimulans och detta får du varje dag i form av målinriktade träningskamrater och engagerade tränare som tillsammans med dig utvecklas mot de mål som du siktar mot. Vi bygger mycket av träningsupplägget på att utveckla/förstärka dina individuella behov”

Anders Ljungberg på väg ner för Huskvarnaberget. Foto: Eskil Laago

Anders Ljungberg tycker läget för att utbilda sig vidare i Jönköping, även som cyklist, är perfekt.

”Läget för mountainbike kunde inte bli bättre med Huskvarnas och Jönköpings högklassiga cykelterräng. MTB-banor i värkldsklass med tex EM-banan vid IKHP-stugan, SM-banan vid Hallby och på detta den mytomspunna Klevaliden. Till och med skolan ligger i en backe.”

Anders, som också fått tävla med den blågula tröjan under karriären och slagit legenden Sven Nys på tävlingsbanan, menar att även han hade haft en del att lära som ung cyklist.

”Jag gjorde en del rätt, kring konditionspassen, men jag om jag skulle gett mitt 15-åriga jag några tips hade det varit att satsa lite mer på teknikträning, hopp och liknande, det var jag inget vidare på.”

Om du är intresserad?

Från och med läsåret 2019-2020 finns möjligheten på Sandagymnasiet att kombinera studier och idrott på NIU-nivå, Nationell idrottsutbildning. Redan 1/12 ska alla sugna och satsande mountainbikecyklister söka plats till terminsstarten hösten 2019. Då sker urval och vidare uttagningar. Mer information finns via Sandagymnaisiets webbplats.

Välkomna till Huskvarna, Jönköping och Sandagymnasiet, så cyklar vi lite mountainbike!