ROUTES

Sävdaborundan – du, cykeln, skogen och tystnaden

Sävdaborundan är en av flera populära femmilrunda  som bjuder på härlig cykling. Du får möjlighet att klättra upp för Sandserydsbacken som är en favoritbacke hos många lokala cyklister innan du når Sanserydsvägen som är en bra utgångspunkt för flera rundor. Rutten är lagom kuperad i varierad skogsmiljö, och vill du förlänga rundan så finns det flera bra alternativ. Här kan du antigen njuta av lugnet, ta tiden i högt tempo hela varvet eller testa dina första cykelturer inför Vätternrundan.

Cykla på svenska vägar är ibland helt underbart! Landsvägsrutt
Svensk landsvägscykling när den är som bäst.

Vägarna på den här sidan av Jönköping är relativt flacka och det finns, förutom starten, inga brantare stigningar på rundan men du kommer definitivt få jobba på den böljande vägen. Granskogen blandas med lövskog och då och då öppnas landskapet för jordbruk, hästgårdar och små samhällen.

Ut från stan cyklar du över vackra Bårarp. Du når botten av Sandserydsbacken, en backe som många lokala cyklister håller som sin absoluta favoritbacke (2,4 km, Avg Grade 4,4%, Max Grade 19,1%). Det är också en av Jönköpings längre backar vars 2.4 km slingrar sig upp till det lilla samhället Sandseryd.

Härifrån är det lugna, mysiga vägar där du kan träna din form inför kommande cykellopp eller samla tankarna i lugn och ro. I skogarna sydväst växer inte kaffet på träd, så stoppa med dig något i fickan eller ta avstickaren till Tabergs centrum. Tar du en längre tur förbi Vaggeryd finns både fik och bensinmack.

Sävdabo i vinterskrud är en skön cykelupplevelse.
Sävdabo i vinterskrud är en skön cykelupplevelse.

Vill du förlänga rundan så finns det flera bra alternativ i form av en 10-mils cykelrutt över Bondstorp och Vaggeryd. 

LADDA NER RUTTEN

LADDA NER RUTT