ROUTES

Ölmstad MTB – Cyklistens favorit #3

Förutom timmarna bakom styret så ängnar Elna Dahlstrand också ett antal timmar bakom tangetbordet och skapar grymt content av olika slag. Det finns således ingen anledning att inte låta hennes egna ord beskriva en av favoritrundorna.

Ölmstad MTB

Varje år i början av juni körs ett race för välgörenhet med start och mål i lilla samhället Ölmstad, strax söder om Gränna, tjugo minuter med bil från Huskvarna. Jag är uppvuxen i området och första gången jag körde loppet hade jag efter många år utomlands och på andra svenska orter äntligen landat i Huskvarna igen men hade inte en tanke på att bosätta mig i någon av byarna utanför Gränna där jag spenderat min barndom.

Fast – så körde jag det där loppet som anordnas varje år av en av de lokala kyrkorna och jag liksom jublade inombords varenda meter – jag hade alldeles glömt hur vansinnigt vackert det var just precis här. Vi pratar strax under fyra mil med stor variation. En del sträckor går på asfalt, en del på grusväg och en del går på de allra vackraste och också en aning utmanande stigar man kan tänka sig. Den som kör Ölmstad MTB får åka längs med Vätterns glittriga vatten på utmanande stig, klättra serpentingvägar och ömsom susa fram genom skogen, ömsom kämpa sig uppför branta stigningar.

Ett par år efter att jag kört loppet för första gången satte jag och min sambo nyckeln i dörren till ett hus som ligger ett stenkast ifrån bansträckningen och någon del av den här rundan ingår alltid i mina träningspass hemomkring – den liksom fångar upp det allra bästa vi har utanför dörren.

Om du kommer med bil kan du parkera vid Krysset Lanthandel (men då får du passa på att stötta vår lanthandel och köpa minst både bananer och kaffi där) och börja i Ölmstad. Det går också fint att utgå från Röttle by eller varför inte från Bauergården i Bunn där det också är smidigt att ansluta till rutten.

/Elna Dahlstrand
Följ Ölmstad MTB på instagram och läs mer. 

Gällande Bauergården som satsar mycket på cykel i år så händer det lite saker även där framöver som Elna är inblandad i genom en av sina verksamheter Cykellycka. För övrigt är Bauergården en plats som vi tror är en perfekt ersättare om träningsresan utomlands blivit inställd. Härifrån är det inte långt till grusfria landsvägar, slingria grusvägar, SM-banan i Tempo, Ironman 70.3 – banan (går i närheten) samt att det inte är långt till fina MTB-spår. (får sägas att detta INTE är ett sponsrat inlägg).

LADDA NER RUTTEN

LADDA NER RUTT