ROUTES

Landsvägscykling via Skinnersdal och Rogberga

En kortare runda för att lufta landsvägscykeln som snabbt tar dig ut på fina vägar mellan Jönköping och Huskvarna. Under den 3,5 mil lång rundan bjuds det också på fantastiska vyer över Jönköping och Vättern, som en dröm en svensk sommardag. Från citykärnan tar du dig via Ekhagen upp mot Järabacken, passerar under riksväg 40 inna du viker av mot Skinnersdal. Här börjar en inte så brant, men relativt lång klättring. Vi lovar, det är värt slitet för på toppen möts du av en fantastisk utsikt.

Vägen över Skinnersdal bjuder dig på en unik vy över Jönköping och Vättern. Foto: Anna Jansson

Det finns såklart alternativa vägar upp till Skinnersdal, exempelvis via Barnarpsbacken (lite längre och brantare) eller genom Strömsbergsskogen för den som vågar sig på lite stökig grusväg. Upplevelsen att cykla Strömsbergsskogen är så nära vi kommer Flandern och vårklassikerna i Jönköping. Dess karaktär, underlag, höjdmeter, tuffhet och natur har gjort att La Lepre Stanca har patenterat den som start på sitt mytomspunna event 13 Hills (tidigare 12hills…).

Efter Skinnersdal tar du dig vidare till Rogbergavägen som sträcker sig mellan Barnarp och Riddersberg. En härligt böljande väg i klassisk landsbygdsmiljö, här passerar du hästgårdar, stugområden och herrgårdar. Riddersberg kanske är mest känt för tiden då Calle Örnemarks hade sin verksamhet och herrgård här mellan 1979-2002, vars mest kända verk är en Huskvarnas stoltheter Jätte Vist.

I Ridderberg vänder du ner mot Huskvarna och här får du en härlig utförskörare ner till Vissmålen och in i Huskvarna via söders höjder. I Riddersberg finns det dock möjlighet att förlänga rundan med någon mil över Tenhult och ta dig till Huskvarna via Huskvarnavägen och Bråneryd för den som skulle vilja det.

Fantastiska vyer ner mot Huskvarna.

Mellan Huskvarna och Jönköping känns det självklart att cykla cykelbanan från Oset (Vätterstranden i Huskvarna) via Vättersnäs och vackra vätterstranden i Jönköping. En cykelbana som vi (helt opartiskt) håller som en av Sveriges vackraste.

Följande vy möts du av när du rullar in i Jönköping en solig sommarkväll.

LADDA NER RUTTEN

LADDA NER RUTT