ROUTES

Cykelrallarn – MTB

Jönköpings årliga långlopp på mountainbike, Cykelrallarn. Rutten startar i Bottnaryd och deltagarna passerar sedan målportalen vid Hallbystugan i Jönköping. Det bjuds på varierande underlag; stig, banvall, traktor- och grusvägar under detta snabbrullade point-to-point lopp för mountainbike. Loppets dragning får klassas som relativt behaglig och innebär inte så mycket teknisk stig, dock bjuds på några tuffa stigningar och en briljant sista mil. En trevlig dag i sadeln är det helt klart! Läs om banan nedan, anmälan till själva loppet finns här. 

Långlopp i Sverige på MTB, seedningrundande för Cykelvasan. Mountainbikelopp för nybörjare och elit.
Banvallen, resterna från den tid då tåget gick mellan Ulricehamn och Jönköping, används på flera sträckor under Cykelrallarn.

Efter en startloop ut från idrottsplatsen i Bottnaryd leds cyklisterna in på löparspår. Snart väntar en av de tuffarna stigningarna under loppet och via relativt bred grusväg/traktorväg (kan vara löst underlag) nås loppets första stigparti. Därefter varvas grusväg med lite stig medan loopen letar sig tillbaka till Bottnaryd och under själva tävlingen finns här en första vätskestation efter ca 2 mil. Innan Bottnaryd ska dock ytterligare en rejäl stigning besegras (men efter det är loppets två längsta stigningar avklarade).

Fantastisk MTB i skogarna i Småland.
Lättcyklad och vacker del på banan. Till vänster en solovinnare från Cykelrallarn som ryckte i första backen och höll avståndet hela vägen in i mål.

Från Bottnaryd stiftast bekantskap med banvallen, som du en bra dag besegrar som ett lok, medans en mindre bra dag kan det istället innebära en rejäl mental utmaning. Det är dock lättrullat och varvas med några turer ut på traktorväg och lite stig längs med vägen in mot Jönköping. Några kortare brantare stigningar stöter du dock på i skogarna (där också en andra vätskestation brukar dyka upp efter 35 km)

Nu är de ömsom mer banvall varvat med traktroväg innan det blir lite stig vid Olsbo MTB-bana. Därefter ut på banvallen igen (här någonstans finns också en sista vätskestation under loppet) innan det är dags att ladda inför en lite tuffare avslutning på stigarna runt Hallbystugan. Sista biten in mot området går via Axamo motionsspår i vacker skog.

Grym MTB stig i Jönköping, Småland, Sverige.
Den så kallade ”tekniken” vid Hallbystugan är en av Jönköpings skönaste mtb-spår. Även efter 6 mils cykling.

Sista milen inne i Hallbyterrängen är lite mera kuperad och teknisk än resten av rutten. Det gäller att inte känna doften av mål för tidigt för sista milen tar sin tid. En hel del klättring innan sista kilometern körs på den så kallande ”tekniken” på Hallby. Här har hemmaåkarna nog en viss fördel under Cykelrallarn i den böljande, platta men ack så roliga cyklingen in mot mål!

Läs mer på Rallarloppens webbplats samt hitta mer information under våra event. Mellan 60-65 km är sträckan för långloppet (tävlings- och motionklass) med det finns också en motionsklass som istället innebär 35 mer lättcyklade kilometer.

Cykelrallarn ingår inte i Svenska långloppscupen men är seedningsgrundande för Cykelvasan. En grymt mtb-lopp för både nybörjare, de som jagar startled på Cykelvasan eller bara vill mäta krafterna på en förhållandevis lättåkt banasträcka.

Rallarleden, är uppmärkt mellan Hallbystugan och Bottnaryd, men inte helt enligt själva dragningen för Cykelrallarn utan en kortare sträckning, perfekt för en rak utflykt. 

GPX-fil finns längre ner för nedladdning.

LADDA NER RUTTEN

LADDA NER RUTT