ROUTES

Banvalls-MTB med historiska inslag

Här kommer en relativt snäll mountainbikerunda för dig som är i början av MTB-karriären eller vill ha något lättcyklat för dagen. De tre milen kan enkelt förkortas om du vill det men likväl passerar du nära Olsbo MTB-bana, Hallbystugan och vattenledningsparken där det går att lägga till massa fin stig och förlänga kilometrarna istället. Lite modern Jönköpingshistoria passeras också under turen!

Ensam cyklist på banvallen.

Med start vid Jordbrorondellen rullar du till att börja med på den gamla banvallen, mot Ulricehamn, ut ur Jönköping. Inledningsvis när du passerar Gräshagen så kan du kika uppåt mot berghällen ovanför, här skönjer man en del tidigare ingångar till bergrummen under parken, ”Oljeberget” kallat. Finns ju en del dold historia under våra parker i stan (anläggning 3791 som den heter).

Det är lätt uppför ut förbi Bårarp och Sandsesryd. För att komma förbi Göteborgsbacken så rullar vi under vägen på asfalt just förbi Chokladverkstan… Hur det såg ut förr i området vid banvallen in mot stan? Kika in här och kolla.

Banvallen vid Bårarp under hösten i full grönska.

Med några avstickare från banvallen når du till slut en tunnel tillbaka under riksväg 40 och landar på Rallarleden där du vänder tillbaka in mot Jönköping (eller fortsätter till Bottnaryd på banvallen om du vill få sinnesro, på den sträckan händer inte mycket men har något visst ändå). Det är också här du kan hitta Olsbo-banan i närheten.

Rallarleden mot Bottnaryd från Hallbystugan. För MTB eller CX.

Från tunneln under riksväg 40 så är det grusad cykelväg in till Axamosjön, här finns lättcyklad stig och markeringar (Rallarleden) fram till Hallbystugan, ta några varv på ”Tekniken” (som snarare är rolig än alltför teknisk). Härifrån tar vi Hallbyleden en bit sedan stig över till Mariebo och nedför genom Vattenledningsparken tills du åter når banvallen.

Kvar i området finns det gamla Åsenverket och Åsendammen med sina tre infiltrationsdammar. Från 1860-talet fram till 1958 var Åsenverket den vattenreservoar som försåg Jönköpings gamla stad med vatten.

De vackra dammarna i Vattenledningsparken en tidig cykelmorgon.

Sista biten så går rutten genom gamla Kabe Sommarland som har sin plats i Jönköpings cykelhistoria. Tänk om den gamla BMX-banan funnits kvar, för några år sedan var området perfekt för Urban exploring.

Om du vill korta av rundan, ta rakt fram vid Axamobadet istället för att vika av mot Hallbystugan och då når Mariebo och avslutningen på MTB-rundan på några minuter.

Rundan är i princip en miniatyr av Rallarloppet (lägg till en backe i Vattenledningsparken inledningsvis bara) så en bra uppvärmning och träning inför det eller kanske Cykelvasan. Mer om MTB-långloppet Rallarloppet och GPS-spår för hela sträckan finns också här på Cycling Jönköping.

LADDA NER RUTTEN

LADDA NER RUTT