Stories

Ränneslättsturens lokala hopp

Sorry, this entry is only available in Svenska.

Varje år i månadsskiftet mellan juni och juli går MTB-långloppet Ränneslättsturen i Eksjö av stapeln. En av de roliga deltävlingarna i Långloppscupen och 2017 slås det deltagarerekord med över 1000 anmälda cyklister. Såklart finns det en del lokala hopp som ställer sig på startlinjen i tävlingsklasserna men även många motionärer såklart!

Cykelproffset, och i första hand landsvägscyklisten, Fredrik Ludvigsson, som är uppvuxen i Jönköping och numera baserad här kör normalt för HVR16 (Huskvarna-Vätterstad) men rattar en cykel för Allebike/Serneke-teamet i några MTB-långlopp i år. Han tog hem CykelRallarn (Långlopp mellan Bottnaryd-Hallby) i slutet av maj före flera riktigt vassa MTB-cyklister. En joker helt klart! Hela Sverige-eliten är på plats så det blir ingen lätt uppgift. Tidigare landslagscyklisten i MTB, Michael Stjernquist IKHP, står också på startlinjen i elit-klassen, alltid tävlingssugen och har top-10 placering tidigare i år.

Samtliga klasser kör den långa sträckningen på 78 km som är både fantastisk MTB-stig blandad med grusväg där det gäller att mata på. På damsidan finns tävlingscyklister i D30 och D40 där IKHP-cyklisterna Sofia Ödeen och Jenny Eneroth ställer upp. I herrarnas motsvarande klasser H30 och H40 finns bland annat Tobias Andersson (IKHP), Stefan Stolpe (do) och Anders Hernegård, CK Sportson, som alla definitivt slåss om de första 10 i klassen i H30.

I juniorklassen finns IKHP´s Axel Höglund och hans tidigare klubbkamrat Carl Jarnhagen som numera tävlar för Allebike/Serneke. Både tillhör toppen bland juniorer i Sverige, de kör vanligtvis inte så mycket långlopp men har säkert taktiken klara för sig. Både går på Cykelgymnasiet i Skara.