Stories

60 mils brevet med La Lepre Stanca

I helgen genomförde La Lepre Stanca sina 60 mils respektive 40 mils breveter och för egen del var det dags att genomföra en 60 mils brevet.

Breveter är ett upplägg för att se hur långt du klarar att cykla. Cyklar du breveter kan du kalla dig randoneur eller möjligen långfärdscyklist. Vid start fås ett stämpelkort som ska stämplas på förbestämda platser som bevis på att du varit på orten. Stämpelkortet är ditt brevet, ditt intyg, att du klarat sträckan. Du sätter själv din hastighet, när du vill vila/övernatta, äta och så vidare. Men dessa rundor hålls normalt i en sällskaplig fart, idealfarten för en randonneur sägs vara 22,5 km/h i snitt.

På lördagsmorgonen var det samling kl 07.00 på Cirkel K, Österägen och denna lördag var det hela 13 cyklister dök upp till start, 9 cyklister som planerat köra 60 milaren och 4 cyklister satsade på 40 milaren. Väl vi start träffar du Marcus Carlholt från La Lepre Stanca, eldsjälen bakom brevet-seriena som arrangeras från Jönköping. Av Marcus får du ditt stämpelkort med de angivna platserna och maxtiderna för varje stämpling.

Off to Tranemo
Första stämplingen var planerad i Tranemo, ca 9 mil från starten. Vi rullade ut från Jönköping via Dalvik, ner mot Bottnaryd via Olsbo för att sedan korsa risväg 40 och ta oss an rundans längsta backe, klättringen upp till Komosse. Väl upp på toppen var det något lättare cykling förbi Gällstad och sedan in på den fantastiska banvallen som sträcker sig hela vägen mellan Falköping och Tranemo. I Tranemo tog vi att kortare stopp på ca 10 minuter, stämplade korten, fyllde på vattenflaskorna för att sedan rulla vidare.

Gruppen av de 9 startande splittras upp ganska tidigt då alla har olika ambition och kapacitet vad gäller fart. Själv höll jag ihop de 60 milen med de erfarna randonneurerna Marcus Carlholt och Daniel Johansson.

Vägen ner mot Bottnaryd
Banvallen ner mot Tranemo

Korv med mos i Falkenberg
Efter Tranemo tog vi sikte på Falkenberg som var målet för andra stämplingen och dit hade vi ytterligare 10 mil. Denna sträcka är väldigt varierad vad gäller vägarna, här byts mindre vackra landsvägar med något större och trafikerade vägar. Vi hade vinden i ryggen och rullade på hyfsat fort framåt utan att bränna för mycket energi. Passerade metropoler som Östra Frölunda, Mårdaklev, Gunnarp, Gällared och Vessigebro. Denna sträcka är passerade vi flera vattendrag, mindre forsar och åar bl.a. Ätran, vilket fick den gamla skolramsan ”ni ska laga vi ska äta” att fastnar som ett mantra i mitt huvud. Vi valde att rulla igenom Falkenberg och tog ett något längre lunchstopp på en Shellmack strax utanför citykärnan.

Över ett av många vattendrag ner till Falkenberg

Oasen innan Ås Kyrka
Mätta och glada rullar vi från Falkenberg med sikte på Hamburgehill i Värnamo. Nu är vi en grupp på fem cyklister då vi slagit följe med ”hemvändarna” från Stockholm Henrik W & Lars K ett par mil innan Falköping. Vi rullar iväg längs riksväg 150 vilket inte är någon större naturupplevelse men tacksamma mil och vi hjälpas åt i gruppen att hålla ett hyfsat tempo. Vi svänger av mot Hyltebruk och håller oss på mindre landsvägar och mellan Kållerstad och Ås Kyrka kommer vi in på en trevlig liten grusväg som leder oss in i de Småländska skogarna. Mitt där i de djupa skogarna uppenbarar sig en lite oas i form av ett 50-tals ”samhälle”, här hittar du en liten BP-mack, telefonkiosk, tele-bil osv. Här hade vi en förhoppning om att njuta av en glass i sommarvärmen, men den uteblev då ingen personal var i sikte.

Övernattning i Dörarp
I Värnamo tar vi också ett lite längre stopp, njuter av kvällsmat på Max och köper på oss lite frukost och färdkost till söndagens första mil. Sedan tog vi sikte på ett vindskydd i Dörarp som ligger några mil söder om Värnamo, här har vi sedan tidigare planerat att sova ett par timmar. Vi är på plats vid vindskyddet vid 22.30 tiden, varvar ner med en folköl och lite nötter innan vi kryper ner i sovsäckarna, vi ställer klockarna på 03.30 med ambitionen att komma iväg igen vid 04.00.

Solnedgången på vägen ner till Dörarp

Magisk frukost på Toftastrand i Växjö
Efter ett par timmar sömn var det bara att trycka i sig lite frukost, en drickyoghurt och en cheesburgare för egen del, sedan var det bara att hoppa i de något fuktiga cykelkläderna igen och trampa vidare. Solen är på väg upp och det känns som att det endast är vi och rådjuren som är vakna, fälten fylls av vit dimma och himlen färgas av soluppgången, helt enkelt en magisk morgon. Men det är också dessa mil som blir är de tuffaste av de 60 milen, bristen på sömn och lördagens 34 mil gör sig påminda. Mellan Ljungby och Vislanda sträcker sig en till syners spikrak vägsträcka på ca 3 mil, fin till en början i soluppgången, men ack så tråkig i längden, vilket gjorde det svårt att hålla cykelhumöret uppe stundtals. Precis innan Vislanda viker av på mindre landsvägar och cyklingen blir betydligt roligare igen, vi tar oss till Växjö via Alvesta och Gemla. Väl på plats i Växjö tar vi återigen ett något längre matstopp och njuter av en väl behövlig frukostbuffé på Villa Vik Toftastrand hotell & konditori.

Tidig morgon i Lagan
Vägen mellan Ljungby och Vislanda

Småländsksidyll med många höjdmeter
”Fulla” av energi från både paus och frukost ger vi oss av mot Aneby och passerar klassiska Småländska orter som Tolg, Asa, Hultsjö, Sävsjö, Bodafors och Flisby. Denna sträcka är otroligt vacker, varierande natur, böljande vägar och massor av röda hus med vita knutar – e redig Smålandsidyll helt enkelt. Men det är också en sträcka med många höjdmeter då det hela tiden går upp och ner, inte så farligt långa backar men väldigt många och en del som är ganska branta, vilket tog på krafterna.

Ett par mil innan Sävsjö passade vi på att stanna vid Daniels torp, där vi svalkade oss och fyllde på våra vattenflaskor.

Motvinden hem från Aneby
I Aneby blev det ett kort stopp på Coop, stämpling, energidryck och lite nytt godis i väskorna för att orka de sista milen hem. När vi rullade in i Aneby spanade vi in ett par flaggor och vi kunde då konstatera att de sista 4 milen hem via Lekeryd skulle bli tuffa, vinden kommer att blåsa rakt emot oss hela vägen hem till Jönköping. Vi kämpade på i vinden och hjälptes åt att dra om vartannat och efter totalt ca 36h rullade vi in i Jönköping, varav ca 25h i rulltid, 4.5h sovande och övrig tid består av diverse pauser.

Marcus glider ner för Ådalsvägen

Rutten i sin helhet

Om du är intresserad att testa långdistanscykling i denna ädla form hittar du planerade breveter i Randokalender på randonneurs.se och nästa tillfälle med La Lepre Stanca är en 20 milare som arrangeras den 2 september.