Events

Hammarrundan

Hammarrundan är en riktig klassiker, som nu går av stapeln för 50:e gången, bland de äldsta cykelloppen i landet (efter Vätterrundan). I år går 100kr av startavgiften oavkortat till Barncancerfonden via Team Rynkeby Jönköpings insamling! Läs mer om eventet här. 

Under den allra första Hammarrundan valde deltagarna att köra två eller sex varv och tidningarna beskrev det som en stor succé med sina 119 deltagare. Deltagarantalet steg snabbt till rekordåret 1984 med sina 1 400 cyklister. Numera är det mellan två och tre hundra deltagare i tre klasser; ett varv, två varv, sex varv på landsväg. Start kl 10.00 och mål i Norrahammars centrum sista lördagen i augusti.

Kuriosa: ”Det hela började en vårkväll 1969. Då kom JP:s lokalredaktör i Norrahammar, Stig ”Lövet” Löfberg, svettig och i full cykelmundering inrusande i NGIS-stugan under ett pågående styrelsemöte. Styrelsen ordinerades kaffepaus och Lövet berättade om sin ide att arrangera en cykeltävling runt Norrahammar, Torsvik och Taberg – samma sträckning som två år tidigare hade utgjort VM-test för Sverigeeliten på cykel. Styrelsen nappade direkt påförslaget och den 23 augusti ordandes den första Hammarrundan.”

Saxat från Hammarrundans facebook-sida.